Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kastuminenkaan ei pilaa nahkakenkiä, kun muistat nämä ammattilaisen neuvot – "Missä voi sulaa, siinä nahka palaa"

Nahkaiset kengät voivat kestää jopa kymmeniä vuosia käyttökunnossa, mutta jalkineet vaativat hyvää hoitoa pysyäkseen kunnossa.

Kengäntekijä Jussi Paljakka jakaa kernaasti nahkakenkien hoito-ohjeita asiakkailleen.

Paljakan kengissään käyttämä tammenkuorella parkittu pohjanahka imee itseensä kosteutta ja tiivistyy silloin vedenpitäväksi, mutta perhokalastamaan ei Jussi Paljakan mukaan kannata pitkävartisillakaan nahkakengillä lähteä.

– Sinänsä nahka voi kyllä kastua, jos se pääsee kuivumaan oikein. Kuivattamista varten kengän sisään voi kääriä esimerkiksi sanomalehdestä tehtyjä tolloja, Paljakka vinkkaa.

Kosteita kenkiä ei Paljakan mukaan kannata ikinä kuivattaa lämpöpatterin päällä.

– Vanhan sanonnan mukaan ”missä voi sulaa, siinä nahka palaa”. Eli nahasta tulee haperoa, kun se kuivuu liian lämpimässä, hän valottaa.

Suomalaiset mittatilauskengät maksavat 1 100–1 950 euroa pari, ja myynti kasvaa nyt rajusti – asiakkaina on myös alempaa keskiluokkaa, sanoo kengäntekijä

Samoja nahkakenkiä ei Paljakan mukaan kannata pitää jalassa peräkkäisinä päivinä. Kenkä nimittäin pitää paremmin muotonsa, kun pitää välissä lepopäivän.

Ja jos kenkien pintaan jää kastumisen jälkeen valkoisia raitoja, Paljakka suosittelee sekoittamaan pienen määrän etikkaa veteen ja pyyhkimään seoksella kengän pintaa, jolloin kalkkirraidat lähtevät parhaiten pois.

Kenkien hoitamiseen parasta on laadukas lankki, jossa ei ole kengälle haitallisia ainesosia.

– Normaalit kävelykengät eivät tarvitse mitään ihmetököttejä, silikoneja tai vedenestoaineita. Hyvissä kenkälankeissa on hoitavia rasvoja, jotka riittävät pitämään nahan hyvänä.