Tiesitkö? Lukukoirien ja -kissojen ohella on myös Karva-Kavereita – "Eläinavusteista vapaaehtoistyötä ihmisten mukavuus- ja turvallisuusalueella"

Eläimet: Eläinavusteisessa vapaaehtoistyössä mennään aina eläimen ehdoilla.

Nina Pyykkösen kissa Valo on nyt sekä Karva-Kaveri että lukukissa.

Valo on ollut ihan pennusta saakka mukana hänen psykoterapiavastaanotollaan. Pyykkönen on huomannut, että luonteeltaan rauhallinen ja utelias kissa soveltuu hyvin ihmisten kohtaamiseen.

Tästä hän sai idean lähteä mukaan Karva-kaveri toimintaan.

– Virallista soveltuvuusarviointia tehdään ymmärtääkseni melko pitkälti vain koirille tällä hetkellä, joten ajattelin, että olisi mukavaa jos Valo saisi virallisen mandaatin toimia laajemminkin ihmistyössä. Karva-Kavereiden toiminta kuulosti omiin arvoihini hyvin istuvalta, ja käytyäni koulutuksen ja soveltuvuusarvioinnin tämä kokemus vahvistui, Pyykkönen kertoo.

Mitä Karva-kaveri sitten tekee?

Pyykkösen mukaan Karva-kaverin tehtävä on vain olla oma itsensä, ja sitä kautta ilahduttaa ja tuottaa yhteyden ja turvallisuuden kokemuksia läsnäolijoille.

– Karva-Kaveri -toiminta on eläinavusteista vapaaehtoistyötä, jossa mennään aina eläimen ehdoilla ja vierailun kohteessa olevien ihmisten mukavuus- ja turvallisuusalueella.

Pyykkönen korostaa, että Karva-Kaveri on aina omistajansa hallinnassa, mutta sen annetaan ottaa vapaasti kontaktia niihin ihmisiin jotka ovat tähän halukkaita.

– Omistajan tehtävä on huolehtia eläimen hyvinvoinnista ja myös siitä, että hän tarvittaessa opastaa läsnäolijoita juuri tämän eläinpersoonan kanssa vuorovaikuttamiseen.

Lukukoirat ovat monille jo varmasti tuttuja ja niistä on kirjoitettu paljon lehdissäkin. Harvempi tietää, että lukueläimeksi soveltuu koirien lisäksi moni muukin laji.

– Lukueläimiä on tietojeni mukaan monessa lajissa, on koiria, pupuja, kissoja ja hamsterikin muistaakseni, Pyykkönen kertoo.

Lukueläimeksi soveltuu eläin, joka on rauhallinen, ihmisiin luottava ja kykenevä asettumaan hetkeksi olemaan paikallaan ja kuuntelemaan ympäristöään.

Lukueläinten rauhallinen ja lempeä luonne tekee samalla heistä oivallisia tahoja lasten eläinpelon lievittämiseksi.

– Itselleni on erityisen tärkeää, että eläinten suhteen aratkin lapset voisivat löytää turvallisen suhteen eläimeen ja sitä kautta heille avautuisi se ainutlaatuinen maailma, jonka vuorovaikutus eläinten ja muun luonnon kanssa voi ihmiselle mahdollistaa.

Tämän jutun julkaisi ensin Aamuposti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut