Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtava verenpunainen labyrintti rakentui Espooseen, materiaalina 350 kilometriä lankaa ja kokoa 400 neliötä – "Taianomainen"

Espoon modernin taiteen museo Emman ja Saastamoisen säätiön vuotuinen yhteistyö esittelee tänä syksynä Berliinissä asuvan japanilaisen taiteilija Chiharu Shiotan Äärirajoilla-teoksen.

Teos on suunniteltu ja toteutettu Emmaa varten. Shiota on täyttänyt 400 neliömetrin suuruisen tilan yhdellä valtavalla verenpunaisella teoksella.

– Sarja on molemmille merkityksellinen, koska kokoelmamme täydentyy jatkuvasti Emmaan suunitellulla teoksella, Saastamoisen säätiön taidevaliokunnan puheenjohtaja Päivi Karttunen sanoo.

Chiharu Shiota on sarjan neljäs taiteilija. Kaikki neljä taiteilijaa ovat ottaneet tilan haltuun hyvin eri tavoin.

Shiotan Äärirajoilla teokseen on käytetty 350 kilometriä hehkuvaa verenpunaista lankaa.

Taiteilija laati ensin 3D-mallin. Teoksen toteuttamiseen kului 13 päivää ja tekijöinä oli sekä taiteilijan omia assistentteja että suomalaisia tekstiilikonservoinnin opiskelijoita.

Taiteilija tutkii teoksessaan oviteemaa. Ovet ovat peräisin sieltä, missä Shiota on asunut eli Itä-Berliinistä ja ne ovat osa oikeiden ihmisten elämäntarinaa. Teoksessa on viisi ovea ja ne kaikki johtavat teoksen sisään.

– Kun näin nämä ovet, mieleeni nousi kysymys, kuka tämän oven takana asui ja millainen elämä hänellä oli, Shiota kertoo.

– Olen aina ollut kiinnostunut siitä, mitä on ovien takana. Ovet ovat käytössä arkielämässä ja niissä näkyy myös elämisen jäljet. Ne herättävät tunteen sekä läsnäolosta että poissaolosta.

Chiharu Shiotalla on tänä vuonna 22 näyttelyä eri puolilla maailmaa. Hän on tullut tunnetuksi lankateoksistaan.

Emmaan hän valitsi punaisen värin, koska hän haluaa esittää ihmiskehon sisällä olevan olon. Lanka esittää mielen sokkeloita, se mutkittelee, katkeaa ja sotkeutuu kuten ihmissuhteet.

Shiota vieraili Emmassa ensimmäistä kertaa 2019. Luonto, luminen maisema ja Weegeen arkkitehtuuri tekivät taiteilijaan vaikutuksen. Taiteilija halusi toteuttaa Emmaan yhden suuren teoksen.

– Olen ollut kiinnostunut Chiharu Shiotan teoksista siitä asti, kun näin niitä 2000-luvun alun Berliinissä. Olen pitänut taiteilijaan yhteyttä siitä lähtien kun häneen tutustuin, näyttelyn kuraattori Arja Miller kertoo.

Hän kuvaa teosta sanalla "taianomainen".

– Haluamme valita tähän sarjaan sellaisia taiteilijoita, jotka ovat taitavia käsittemään tilaa. Shiota on luonut oman tilansa tilan sisään. Orgaaninen, punainen lanka luo kiinnostavan kontrasti ankaralle arkkitehtuurille. Nykytaide on kiinnostava, sillä oikeita vastauksia ei ole. Jokainen kokee teoksen omalla tavallaan, Arja Miller sanoo.

Näyttely jatkuu Emmssa Näyttelykeskus Weegeellä 27. marraskuuta 2022 asti.

Juttua muokattu 9.11. kello 12.25, jolloin on lisätty vuosiluku 2022.