Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrittäjägallup: Rakennustyömailla huutava pula osaavasta työvoimasta – "Hallituksen toimittava, jotta työvoimapula helpottaa"

Yrityksistä, joissa on palkattua henkilökuntaa, lähes 65 prosentilla on vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa. Kaikista yrityksistä ongelman kanssa painii 40 prosenttia, kertoo Suomen Yrittäjien Yrittäjägallup.

Työvoimapula on tiedotteen mukaan selvästi suurinta rakentamisessa ja teollisuudessa. Vaikeuksia palkata lisää osaavaa työvoimaa on erityisesti yli kymmenen hengen yrityksissä. Niistä 79 prosenttia kertoo kärsivänsä tästä.

Kaikista tutkimukseen haastatelluista yrityksistä 29 prosenttia ilmoitti, että työvoimapula on ollut yrityksen kasvun este. Muista kuin yksinyrittäjistä näin kertoo 43 prosenttia.

– Jokaisen työnantajan pitää huolehtia vetovoimastaan hyvällä johtamisella ja kilpailukykyisillä eduilla. Se ei kuitenkaan yksin riitä. Tarvitaan myös muutoksia työelämän pelisääntöihin, sanoo tiedotteessa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Yrittäjägallupin mukaan yrityksille mieluisimmat ratkaisut työvoimapulaan olisivat henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen, paikallisen sopimisen lisääminen ja määräaikaisten työsopimusten helpottaminen.

Pentikäinen huomauttaa, että näitä keinoja on pidetty esillä vuosikausia.

– Hallituksen on aika toimia, jotta yritysten kasvua hidastavaa työvoimapulaa voidaan helpottaa, toteaa Pentikäinen.

Yrittäjägallup mittasi työvoiman saatavuutta edellisen kerran ennen korona-aikaa tammikuussa 2020. Tällöin 46 prosenttia yrityksistä kertoi hankaluuksista työvoiman saatavuudessa.

Tänä vuonna Kantar selvitti Yrittäjägallupissa työvoiman saatavuutta Suomen Yrittäjien toimeksiannosta lokakuussa. Tutkimuksessa haastateltiin 1 029 yrittäjää ja yrityksen edustajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on kokonaistuloksen osalta +-3,1 prosenttiyksikköä.