Espoolaisten yrittäjien liikkeet munatettiin mädillä kananmunilla – "Haju oli aivan hirveä, mutta tekijät saadaan vielä vastuuseen", sanoo ilkivallan kohteeksi joutunut yrittäjä

Ilkivalta: Poliisi saanut useita ilmoituksia munia rakennuksiin paiskovista ilkivallantekijöistä.

Espoon Mankkaalla sijaitsevien yritysten ovia ja ikkunoita sotkettiin mädillä kananmunilla viime viikonloppuna. Lukijan kuva

Mikko Välimaa

Länsi-Uudenmaan poliisi on saanut useita ilmoituksia ilkivallantekijöistä, jotka ovat heitelleet rakennuksia kananmunilla Espoossa. Poliisi muistuttaa nuoria, että vahingonteoista voi joutua korvausvastuuseen, vaikka olisi alle 15-vuotias, eikä siten rikosoikeudellisessa vastuussa.

Yksi munatuksen kohteeksi joutuneista on alusvaate- ja uima-asumyymälää Mankkaalla pyörittävä Merja Valtonen.

Hänelle ilkivalta paljastui viime maanantaina, kun liike avattiin viikonlopun jälkeen.

– Oviin ja ikkunoihin oli heitetty mätiä kananmunia, jotka olivat valuneet joka paikkaan ja jämähtäneet tiukaksi massaksi. Työntekijältäni meni pitkä aika sotkun siivoamiseen. Jäljelle jäänyt haju oli päivän aikana silti hirveä, Valtonen kertoo.

Valtosen mukaan munatuksen kohteeksi joutui myös hänen liikkeensä vieressä sijaitseva pizzeria sekä R-kioski. Asiasta on tekeillä rikosilmoitus.

Ilkivallan kohteena olevan kiinteistön omistaa kauppaketju Lidl, jolla on myymälä samassa kiinteistössä.

– Alueella on kameravalvonta. Tekijät saadaan vielä vastuusteen, sanoo Valtonen.

Munatusta on tapahtunut pitkin syksyä lähialueilla ja myös Kauniaisissa, jossa munia on Valtosen tiedon mukaan heitelty muun muassa parvekkeille.

– Naapuripizzeria on ollut kohteena aiemminkin.

Valtonen pyytää vanhempia selvittämään, missä omat lapset iltaisin liikkuvat.

Hän pohtii myös, että vanhempien vapaahtoispohjalta toimiva iltapartiointi voisi olla harkinnan arvoinen keino ilkivallan lopettamiseksi.

Mädistä munista jäi haju, joka haittasi alusvaate- ja uima-asumyymälän toimintaa. Lukijan kuva

Rikosylikonstaapeli Jonna Arifullen Länsi-Uudenmaan poliisista kertoo, että munanheittäjistä on tehty poliisille viime aikoina ilmoituksia Mankkaan, Niittykummun ja Tapiolan alueilta.

– Myös silminnäkijähavaintoja epäillyistä tekijöistä on saatu.

Ilkivalta ei ole poliisinkaan tiedon mukaan uusi. Viime vuonna poliisi sai ilmoituksia autoihin kohdistuneesta munatuksesta.

Mikäli tekijät jäävät kiinni, voidaan heitä epäillä vahingonteosta tai lievästä vahingonteosta.

Arifullen muistuttaa, että alle 15-vuotiaskin voi lain mukaan joutua korvaamaan vahinkoja, vaikkei hän poliisitutkintaan joutuisi.

– Korvausten määrä riippuu siitä, miten paljon vahinkoa syntyy. Jos munan voi pestä seinästä, on vahinko vähäinen. Mutta jos syntyy pysyvää vahinkoa esimerkiksi rapatulle seinälle, voidaan seinä joutua maalaamaan uudelleen. Silloin korvausvastuukin on isompi.

Yrittäjän mukaan munatuksesta tehdään rikosilmoitus. Lukijan kuva

Länsiväylän aiemmin haastatteleman Mankkaan asukkaan mukaan munattajia oli liikkeellä Halloween-viikonloppuna, ja munia nakeltiin runsaasti muun muassa myös kotien seiniin.

Illan aikana tehtiin havaintoja isosta, noin 10–15 nuoren pojan ryhmästä, jonka on arvetu olevan munatuksen taustalla.

Jonna Arifullen toivoo, että perheissä vanhemmat pitäisivät silmänsä auki ja puuttuisivat oman jälkikasvun toimiin, jos he epäilevät nuoren olevan väärillä teillä.

– Jos vaikkapa jääkaapista katoaa iso määrä munia, voisi asian ottaa puheeksi.

Lukija lähetti Länsiväylälle kuvan Mankkaalla heitetystä kananmunasta. Lukijan kuva

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut