Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronavuonna 2020 tuloveroja kerättiin enemmän kuin 2019 – Tässä syy

Verohallinto keräsi koronapandemiasta huolimatta tuloveroja viime vuodelta enemmän kuin vuodelta 2019. Vuonna 2020 tuloveroja kerättiin yhteensä 37,7 miljardia euroa. Se on 0,4 miljardia enemmän kuin edellisenä vuonna, kertoo Verohallinto tiedotteessaan.

Tuloveroja ovat henkilöiden tuloverot ja yhteisöverot.

Viime vuonna veroja kerättiin yhteensä 69,2 miljardia euroa. Se on 1,2 miljardia euroa vähemmän kuin vuonna 2019. Tässä summassa ovat mukana tuloverojen lisäksi muutkin kerätyt verot kuten esimerkiksi arvonlisä-, valmiste, ja kiinteistöverot.

Verotulojen lasku johtuu siitä, että arvonlisäveroa, yhteisöveroa, lähdeveroa ja autoveroa kerättiin edellisvuotta vähemmän.

Henkilöiden tuloveroja, joita ovat ansio- ja pääomatuloverot, kerättiin viime vuonna 32,3 miljardia euroa. Se on 0,7 miljardia enemmän kuin vuonna 2019.

Tämä johtuu tiedotteen mukaan ennen kaikkea siitä, että eläkkeistä, työttömyysetuuksista ja pääomatuloista kerättiin verotuloja enemmän vuonna 2020 kuin vuonna 2019.

Henkilöiden palkkatuloistakin kertyi veroja hieman enemmän kuin edellisenä vuonna.

– Palkkatuloja kertyi koronavuonna kokonaisuudessaan hieman vähemmän kuin vuonna 2019. Koska korona-ajan lomautukset ja työttömyys painottuivat enemmän pienempituloisiin, joiden tuloa verotetaan keskimääräistä kevyemmin, palkkatulojen kokonaisverokertymä ei laskenut, kertoo tiedotteessa ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta.

Viime vuonna henkilöiden pääomatuloista kerättiin veroa hieman edeltävää vuotta enemmän.

Sen sijaan yrityksiltä kerättyjen verojen määrä laski.

– Kun koronaan liittyvät sulkutoimet alkoivat keväällä 2020, tilanne oli hyvin epävarma. Pahimmissa skenaarioissa yritysten pelättiin kärsivän ja verotulojen laskevan huomattavasti enemmän kuin mitä luvut nyt lopulta näyttävät. Moni Suomeen veroja maksava yritys on pystynyt tekemään tulosta vaikeista ajoista huolimatta, sanoo Luokkanen.

Verohallinto maksaa tänä vuonna henkilöasiakkaille veronpalautuksia eli vuonna 2020 liikaa maksettuja veroja takaisin yhteensä 2,6 miljardia euroa. Mätkyjä eli jäännösveroja kertyi maksettavaksi yhteensä 1,2 miljardia euroa.

Henkilöasiakkaiden veronpalautusten ja mätkyjen määrissä ei ole merkittävää muutosta edelliseen vuoteen verrattuna.

Suurimmalla osalla viime vuoden verotus valmistui kuluvan vuoden kesä–heinäkuussa. Veronpalautusten ja mätkyjen eräpäivät ovat silloin olleet jo elo- tai syyskuussa.