Espoolainen tekniikan tohtori pettyi kestovaippoihin ja päätti kehittää itse paremmat – "Pitää olla niin helppoja, että niitä voi käyttää kuka tahansa"

Ympäristö: Elina Ilén haluaa tuoda kestovaipat kiireisen kaupunkilaisperheen arkeen.

Kiireinen kaupunkilaisperhe, pieni kylppäri ilman kuivausrumpua ja kestovaipat vauvalle – tätä moni voisi pitää mahdottomana yhtälönä.

Aalto-yliopistossa vaatetusalan tutkimusprojektin johtajana toimiva Elina Ilén on toista mieltä. Ilen käytti molemmilla lapsillaan erilaisia kestovaippoja. Pontimena oli muun muassa jätteiden määrän vähentäminen, mutta Ilen myös koki kestovaipat helpommaksi ratkaisuksi pienissä tiloissa.

– Kertakäyttövaipat veivät valtavasti säilytystilaa ja niitä piti kantaa jatkuvasti kaupasta kotiin. Ongelma oli myös haisevien vaippojen säilytys, Ilén muistelee.

Ei mennyt kauaakaan, kun Ilén huomasi, että kestovaipoissa olisi varaa tuotekehittelyyn. Kun taustalla oli tekstiilialan diplomi-insinöörin koulutus ja pitkä kokemus lastenvaatteiden suunnittelusta, seuraava askel oli helppo ottaa: Ilén ryhtyi itse suunnittelemaan kestovaippoja ja testaamaan niitä omilla lapsillaan.

Työurallaan Ilén on keskittynyt muun muassa toiminnallisen urheilu- ja lastenvaatetuksen tutkimukseen ja kehitykseen. Urheilu- ja lastenvaatteilta vaaditaan monia samoja ominaisuuksia kuin kestovaipaltakin: kosteudenpitävyyttä, mukavuutta ja helppokäyttöisyyttä.

Kantava idea oli myös käytön ja huollon vaivattomuus. Ilénin mielestä kestovaippojen pitää olla sellaisia, että ne kiinnostavat kaikkia kuluttajia.

Kynnyksen kokeilla kestovaippoja pitäisi olla hyvin matala.

– Kestovaippojen pitää olla niin helppoja, että niitä voi käyttää kuka tahansa kiireinen perhe. Moneenkaan kaupunkikotiin ei mahdu kuivausrumpua, joten niiden pitää myös kuivua nopeasti. Muun muassa näistä ajatuksista syntyi Wouwou-vaippa, Ilén summaa.

Kestovaipoissa on useimmiten kaksi osaa: kosteutta imevä osa sekä kosteuden pitävä kuori. Iléniä tuskastutti paksujen imuosien hidas kuivuminen, joten hän halusi kehittää nopeammin kuivuvan tuotteen. Wouwoun imuosa muodostuu 5–7 kerroksesta, mutta suorakaiteen muotoinen kappaleet ovat viuhkamaisesti kiinni vain toisesta päästään. Näin osa kuivuu Ilénin mukaan neljässä tunnissa.

Wouwou-vaipan imuosa kiinnitetään vaippakuoreen pienellä tarralla. Toisin kuin esimerkiksi taskuvaippaa, jossa imuosa sujautetaan vaippakuoren sisään taskuun, Wouwoun kuorta ei välttämättä tarvitse pestä joka käyttökerran jälkeen.

– Näin säästetään sekä energiaa, vettä että pesuaineita. Pesu kuormittaa aina myös materiaalia, joten pesukertojen vähentäminen pidentää tuotteiden elinkaarta. Nämä kaikki ovat tärkeitä, kun halutaan vähentää tekstiilituotteiden ympäristövaikutuksia, Ilén sanoo.

Ilén on seurannut kestovaippailun kehitystä yli 10 vuotta. Hän arvioi, että tuona aikana kestovaippojen suosio ei juurikaan ole kasvanut.

– Vanhemmat pitäisi saada innostumaan asiasta. Moni voi edelleen ajatella, että kestovaipat vaativat paljon perehtymistä ja työtä, vaikka näin ei ole, Ilén pohtii.

Ilén pitää tärkeänä kestovaippojen saamista takaisin äitiyspakkaukseen, josta ne joitakin vuosia sitten poistettiin.

–  Kynnyksen kokeilla kestovaippoja pitäisi olla hyvin matala.

Ilén huomauttaa, että kestovaipoilla on oma roolinsa kestävässä kehityksessä.

– Moni ehkä ajattelee, että koska pääkaupunkiseudun jätteet nykyään poltetaan, kertakäyttövaipat eivät ole enää ongelma. Niiden valmistus ja kuljetus kuluttavat kuitenkin edelleen huomattavasti luonnonvaroja.

Kun ajatellaan materiaalien määrää, ero yhden lapsen käyttämissä kertakäyttö- ja kestovaipoissa on valtava, Ilén huomauttaa.

– Mitä vähemmän materiaalia tuotetaan, sitä vähemmän kuluu energiaa ja sitä pienempi on vaipan hiilijalanjälki, Ilén sanoo.

Kuka?

Elina Ilén

Vaatetusalan tutkimusprojektin johtaja Aalto-yliopiston muotoilun laitoksella.

Keskittynyt muun muassa toiminnallisten tekstiilien sekä puettavan elektroniikan tutkimukseen.

Tekniikan tohtori, materiaalitekniikka; diplomi-insinööri, tekstiili- ja vaatetustekniikka.

Toiminut teknisen tuotekehityksen ja laadunhallinnan johtajana Reimalla.

Toinen osakas kestovaippoja valmistavassa Wouwoussa.

Asuu perheineen Espoossa.

Kestovaipat

Ympäristö kiittää

Kestovaippojen käyttäminen on ympäristön kannalta hyvä valinta. Kaikkien tuotteiden valmistaminen kuormittaa luontoa, siksi kertakäyttöä kannattaa välttää.

Kestovaippojen ympäristövaikutuksiin vaikuttavat paljon myös käytönaikaiset valinnat: pese täysiä koneellisia, annostele pesuaine oikein ja valitse ympäristömerkitty pesuaine.

Kestovaipat kestävät pitkään käytössä: niitä kannattaa etsiä käytettyinä ja myös myydä tai antaa eteenpäin.

Kestovaippoihin voi käyttää kierrätysmateriaaleja: vaippoja voi ommella itse ja hyödyntää vanhoja imukykyisiä tekstiilejä imuosissa.

Alkuun pääsee esimerkiksi vaippalainaamon avulla.Kirpputoreilta voi myös löytää edullisesti erilaisia vaippamalleja, joista voi testaamalla löytää juuri omaan käyttöön parhaat vaihtoehdot.

Pääkaupunkiseudulla HSY tarjoaa maksutonta ympäristöneuvontaa myös kestovaipoista. Lisätietoa: www.kierratyskeskus.fi/ymparistoneuvonta.

Lähde: Elsa Rintala, ympäristöasiantuntija, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut