Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon Haukilahteen suunniteltu uusi rantaravintola herättää kritiikkiä – "Väärä paikka isolle ravintolalle"

Espoon kaupungin suunnitelma sallia uuden kahvila-ravintolan rakentaminen Haukilahden Toppelundiin herättää ihmettelyä ja vastustusta osassa asukkaista.

Suunnitelman mukaan Toppelundiin rantaraitin varteen rakennettaisiin puuverhoiltu ravintola sekä tilaa purjelautailijoille. Kaksikerroksiseen rakennukseen tulisi 70 asiakaspaikkaa ja sen viereen 30 auton pysäköintialue.

Suunnitelmaa ruodittiin viime lauantaina Haukilahdessa asukastilaisuudessa, johon osallistui muun muassa kaupunginvaltuuttu Ville Laakso (kok.) ja varavaltuutettu Kari Jääskeläinen (kok.), ympäristö- ja rakennuslautakunnan jäsen Jatta Salmi (liik.) sekä Haukilahden asukasyhdityksen aktiivit, puheenjohtaja Arto Pinomaa ja Jorma Kotro.

Kokoukseen osallistunut entinen paikallispoliitikko Heikki Syrjänen sanoo, että alueella olevia vähäisiä metsiä ei pidä käyttää rakentamiseen ja nykyinen määrä ravintoloita rantaraitilla on riittävä.

– Lisäksi Toppelund on väärä paikka isolle ravintolalle viereisen päiväkodin vuoksi. Autoille ei muutenkaan ole riittävästi parkkipaikkoja, Syrjänen sanoo.

Surffaajille sen sijaan voisi rantaan rakentaa Syrjäsen mielestä pienen kahvion.

Syrjäsen mukaan ravintolahanke on ongelmallinen siksikin, että alue on aikanaan testamentattu Espoolle virkistysalueeksi, eikä kaupalliseen toimintaan.

Maat Espoolle luovutti maineikas Wärtsilä-johtaja Wilhelm Wahlforss, Syrjänen kertoo.

Viikonlopun tapaamisessa ihmettelyä herätti Syrjäsen mukaan myös se, miksi kaupungin kehityshankkeet tulevat yllätyksinä paitsi asukkaille myös monille päättäjille.

– Asukkaita ja paikallisia yrittäjiä ei kuunnella, kun kaupungin virkamiehet jotain esittävät. Kaivataan enemmän vuoropuhelua, Syrjänen korostaa.

Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto käsitteli ravintolahanketta marraskuun alussa, mutta päätös jäi pöydälle. Kaupungin tiedotteen mukaan Espoo aikoo tehdä hankkeen toteuttajan kanssa 25 vuoden vuokrasopimuksen. Samanlaista sopimusta ollaan tekemässä Soukanrantaan, jonne on niin ikään tulossa uusi ravintola- ja saunarakennus.

LUE MYÖS: Espoon Rantaraitille tulossa uusia ympärivuotisia toimijoita – Soukanrantaan ja Haukilahteen luvassa ravintola- ja kahvilapalveluja, mukana myös saunahanke ja purjelautailijoille omat tilat

Heikki Syrjäsen mukaan rakentamisen alle uhkaa jäädä myös historiallinen paikka Hauenkallionjuuren alueella, Hauenkalliontien ja Haukilahdenrantakadun risteyksessä.

– Paikalla on historiallinen 1700-luvun Gäddvikstorpetin tienpätkä alkuperäisessä kunnossa. Lisäksi se on viimeinen kohta, josta lännen suunnalta pääsee ylös kallioille vesitornin suuntaan. Monille paikallisille alue on merkittävä myös sienestämiseen. Tämä kaikki estyy jos alue rakennetaan.