Espoo ei saa kaavoittaa uusia hulppeita merenrantatontteja Suvisaaristoon.
Korkein hallinto-oikeus (KHO) laittoi keskiviikkona pisteen Bergön osayleiskaavaa koskevalle riidalle, jonka Espoo oli aiemmin hävinnyt Helsingin hallinto-oikeudessa.
Espoo olisi halunnut, että noin 60 hehtaarin alueelle olisi kaavoitettu ympärivuotiseen asumiseen sopivia tontteja noin 200 asukkaalle. Valtuusto hyväksyi kaavan vuonna 2019, mutta ely-keskus valitti siitä oikeuteen vaatien kaavan kumoamista.
Hallinto-oikeus moitti kaavaesitystä suorasukaisesti vuonna 2020 antamassaan ratkaisussa. Oikeus piti kaavaa monelta osin lainvastaisena.
Riita eteni KHO:hon, joka päätti nyt, ettei Espoolle myönnetä valituslupaa.
Mikäli kaava olisi hyväksytty, olisi alueen ympärivuotinen asukasmäärä kasvanut merkittävästi. Asukasluku on ollut noin 10.
Hallinto-oikeuden mukaan Espoo ei osayleiskaavaa laadittaessa tehnyt riittävästi selvityksiä, joilla voitaisiin arvioida maakuntakaavan suunnittelumääräysten toteutumista.
Esimerkiksi lähes koko niemellä sijaitsevan kaava-alueen rantaviiva oli osayleiskaavassa varattu erillispientaloille, jolloin kansalaisten virkistyskäyttö ei olisi ollut mahdollista.
Hallinto-oikeus huomautti myös, että osayleiskaavassa oli laaja, mereen rajautuva luonnonsuojelualueeksi osoitettu alue, jolle ei kuitenkaan osoitettu kulkuyhteyttä.
Hallitsematonta virkistyskäytön ohjautumista alueelle ei oikeuden mukaan voitu muutenkaan pitää tavoiteltavana. Hallinto-oikeus katsoi, että päätös on lainvastainen myös mitoitukseen ja vapaa-ajan alueiden riittävyyteen liittyvien seikkojen takia.
Kaava ei myöskään sisältänyt vesi- ja jätevesihuoltoon liittyviä määräyksiä.
Niin ikään siitä ei oikeuden mukaan käynyt ilmi, miten uusi rakentaminen olisi sopeutettu ympäristöönsä tavalla, joka vahvistaa taajaman omaleimaisuutta ja turvaa ympäristö- ja luontoarvot sekä ottaa huomioon alueen kulttuurihistorialliset ja maisemalliset ominaispiirteet.
Hallinto-oikeuden mukaan suhteellisen tiivis ja tehokas rakentamisen Bergön alueella edellyttäisi tarkempaa, asemakaavalla tapahtuvaa suunnittelua.
Lue myös: Espoon saaristoparatiisiin rajusti lisää asukkaita