Espoon saaristoparatiisiin kaavailtu hulppea asuinrakentaminen meni nurin – KHO antoi pisteen kaavoitusriidalle

Espoo ei saa kaavoittaa uusia hulppeita merenrantatontteja Suvisaaristoon.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) laittoi keskiviikkona pisteen Bergön osayleiskaavaa koskevalle riidalle, jonka Espoo oli aiemmin hävinnyt Helsingin hallinto-oikeudessa.

Espoo olisi halunnut, että noin 60 hehtaarin alueelle olisi kaavoitettu ympärivuotiseen asumiseen sopivia tontteja noin 200 asukkaalle. Valtuusto hyväksyi kaavan vuonna 2019, mutta ely-keskus valitti siitä oikeuteen vaatien kaavan kumoamista.

Hallinto-oikeus moitti kaavaesitystä suorasukaisesti vuonna 2020 antamassaan ratkaisussa. Oikeus piti kaavaa monelta osin lainvastaisena.

Riita eteni KHO:hon, joka päätti nyt, ettei Espoolle myönnetä valituslupaa.

Mikäli kaava olisi hyväksytty, olisi alueen ympärivuotinen asukasmäärä kasvanut merkittävästi. Asukasluku on ollut noin 10.

Hallinto-oikeuden mukaan Espoo ei osayleiskaavaa laadittaessa tehnyt riittävästi selvityksiä, joilla voitaisiin arvioida maakuntakaavan suunnittelumääräysten toteutumista.

Esimerkiksi lähes koko niemellä sijaitsevan kaava-alueen rantaviiva oli osayleiskaavassa varattu erillispientaloille, jolloin kansalaisten virkistyskäyttö ei olisi ollut mahdollista.

Hallinto-oikeus huomautti myös, että osayleiskaavassa oli laaja, mereen rajautuva luonnonsuojelualueeksi osoitettu alue, jolle ei kuitenkaan osoitettu kulkuyhteyttä.

Hallitsematonta virkistyskäytön ohjautumista alueelle ei oikeuden mukaan voitu muutenkaan pitää tavoiteltavana. Hallinto-oikeus katsoi, että päätös on lainvastainen myös mitoitukseen ja vapaa-ajan alueiden riittävyyteen liittyvien seikkojen takia.

Kaava ei myöskään sisältänyt vesi- ja jätevesihuoltoon liittyviä määräyksiä.

Niin ikään siitä ei oikeuden mukaan käynyt ilmi, miten uusi rakentaminen olisi sopeutettu ympäristöönsä tavalla, joka vahvistaa taajaman omaleimaisuutta ja turvaa ympäristö- ja luontoarvot sekä ottaa huomioon alueen kulttuurihistorialliset ja maisemalliset ominaispiirteet.

Hallinto-oikeuden mukaan suhteellisen tiivis ja tehokas rakentamisen Bergön alueella edellyttäisi tarkempaa, asemakaavalla tapahtuvaa suunnittelua.

Lue myös: Espoon saaristoparatiisiin rajusti lisää asukkaita

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut