Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon saaristoparatiisiin kaavailtu hulppea asuinrakentaminen meni nurin – KHO antoi pisteen kaavoitusriidalle

Espoo ei saa kaavoittaa uusia hulppeita merenrantatontteja Suvisaaristoon.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) laittoi keskiviikkona pisteen Bergön osayleiskaavaa koskevalle riidalle, jonka Espoo oli aiemmin hävinnyt Helsingin hallinto-oikeudessa.

Espoo olisi halunnut, että noin 60 hehtaarin alueelle olisi kaavoitettu ympärivuotiseen asumiseen sopivia tontteja noin 200 asukkaalle. Valtuusto hyväksyi kaavan vuonna 2019, mutta ely-keskus valitti siitä oikeuteen vaatien kaavan kumoamista.

Hallinto-oikeus moitti kaavaesitystä suorasukaisesti vuonna 2020 antamassaan ratkaisussa. Oikeus piti kaavaa monelta osin lainvastaisena.

Riita eteni KHO:hon, joka päätti nyt, ettei Espoolle myönnetä valituslupaa.

Mikäli kaava olisi hyväksytty, olisi alueen ympärivuotinen asukasmäärä kasvanut merkittävästi. Asukasluku on ollut noin 10.

Hallinto-oikeuden mukaan Espoo ei osayleiskaavaa laadittaessa tehnyt riittävästi selvityksiä, joilla voitaisiin arvioida maakuntakaavan suunnittelumääräysten toteutumista.

Esimerkiksi lähes koko niemellä sijaitsevan kaava-alueen rantaviiva oli osayleiskaavassa varattu erillispientaloille, jolloin kansalaisten virkistyskäyttö ei olisi ollut mahdollista.

Hallinto-oikeus huomautti myös, että osayleiskaavassa oli laaja, mereen rajautuva luonnonsuojelualueeksi osoitettu alue, jolle ei kuitenkaan osoitettu kulkuyhteyttä.

Hallitsematonta virkistyskäytön ohjautumista alueelle ei oikeuden mukaan voitu muutenkaan pitää tavoiteltavana. Hallinto-oikeus katsoi, että päätös on lainvastainen myös mitoitukseen ja vapaa-ajan alueiden riittävyyteen liittyvien seikkojen takia.

Kaava ei myöskään sisältänyt vesi- ja jätevesihuoltoon liittyviä määräyksiä.

Niin ikään siitä ei oikeuden mukaan käynyt ilmi, miten uusi rakentaminen olisi sopeutettu ympäristöönsä tavalla, joka vahvistaa taajaman omaleimaisuutta ja turvaa ympäristö- ja luontoarvot sekä ottaa huomioon alueen kulttuurihistorialliset ja maisemalliset ominaispiirteet.

Hallinto-oikeuden mukaan suhteellisen tiivis ja tehokas rakentamisen Bergön alueella edellyttäisi tarkempaa, asemakaavalla tapahtuvaa suunnittelua.

Lue myös: Espoon saaristoparatiisiin rajusti lisää asukkaita