Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nainen joutui rajun pilkan kohteeksi suositussa nettipelissä – kahdelle nuorelle miehelle tuomiot ja tuhansia euroja maksettavaa

Helsingin hovioikeus tuomitsi keskiviikkona 20-vuotiaan miehen kunnianloukkauksesta tämän solvattua naispuolista pelaajaa verkkopelin aikana.

Aiemmin samassa jutussa 23-vuotias mies sai tuomion keski-ikäisen naisen kunnian loukkaamisesta.

Hovioikeudessa tuomittu 20-vuotias joutuu maksamaan sakkoja 120 euron sekä kärsimyskorvauksia naiselle 600 euron edestä korkoineen. Lisäksi hänet tuomittiin korvaamaan hovi- ja käräjäoikeuden oikeudenkäyntikuluja yhteensä 2 800 euroa korkoineen.

Oikeus katsoi toteen näytetyksi, että mies solvasi naista helmikuussa 2019 Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege -verkkopelin aikana. Teko tapahtui niin, että nainen itse ei osallistunut kyseiseen peliin. Rikoksen tekopaikaksi merkittiin Espoo.

Pelin aikana naiseen ja tämän tyttäreen viitattiin muun muassa sanoilla "autisti" ja "arjen sankari". Lisäksi naisen vihjattiin valehtelevan sponsorisopimuksesta.

Oikeus katsoi, että väitteet olivat omiaan aiheuttamaan naiselle kärsimystä. Vaikka puhe arjen sankarista ei oikeuden mukaan ole aina loukkaavaa, oli se kyseisen pelikeskustelun yhteydessä lain tarkoittamalla tavalla halventavaa.

Pelistä tehdyltä videotallenteelta kävi ilmi, että naisen väitettiin myös jakavan itsestään alastonkuvia saadakseen seuraajia. Väitteen esittäjän henkilöllisyys jäi selvittämättä.

Naisen mukaan hän oli kokenut toistuvaa häirintää peliharrastuksensa takia. Häirintää oli naisen mukaan jatkunut vuosia, ja sitä oli tapahtunut myös sosiaalisessa mediassa.

Oikeuden mukaan jäi kuitenkin näyttämättä, että syytteessä ollut mies olisi ollut häirinnän taustalla.

Juttu eteni hovioikeuteen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudesta, joka oli hylännyt miehen syytteen.

Juttukokonaisuudessa toisena vastaajana ollut 23-vuotias mies sen sijaan tuomittiin käräjillä viime vuonna naisen kunnian loukkaamisesta. Tämänkin tuomion perusteena oli loukkaava kielenkäyttö naista kohtaan.

Nainen kertoi käräjäoikeudelle, että häntä oli haukuttu esimerkiksi "huoraksi", "vanhaksi paskaksi", "vitun palikaksi" ja "rikolliseksi".

23-vuotiaan miehen käräjäoikeudessa saamista sakoista kertyi maksettavaa 180 euroa. Lisäksi mies tuomittiin korvaamaan naiselle kärsimyksestä 800 euroa ja maksamaan oikeudenkäyntikuluja 600 euron edestä korkoineen.

Internetissä pelattavien pelien tuoksinassa käytetään kyselytutkimusten mukaan ajoittain karkeaa ja loukkaavaa kieltä.

Vuonna 2018 tehty kysely paljasti,että jopa 70 prosenttia 15–29-vuotiaista suomen- ja ruotsinkielisistä nuorista oli joutunut sanallisen häirinnän kohteeksi verkkopeliharrastuksen takia. Nuoret olivat pelanneet muun muassa suosittuja Counter-Strike-, Overwatch- ja League of Legends -pelejä.

Verkkopeleihin voi osallistua kerralla suuri joukko pelaajia, ja lisäksi pelejä striimataan, eli lähetään suoratoistovideona isoille katsojajoukoille.

Pelimaailman kunnianloukkausjutut ovat silti hyvin harvinaisia.

Hovioikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Edit 12.11. klo 10.34: Korjattu miehelle langettujen oikeudenkäyntikulujen summaa, joka on yhteensä 2 800 euroa. Lisätty tieto, että nainen ei itse osallistunut tapahtumaan, jossa loukkaaminen tapahtui.