Korona kurittanut Espoon hammashoitoa – nyt kaupunki kokeilee pitkien jonojen purkuun aivan uutta keinoa: "Meille tuli hätä, että nyt täytyy itse tehdä jotain asialle"

Terveys: Lähihoitajista aletaan kouluttaa hammashoitajia.

Pääkaupunkiseudulla on pula hammashoitajista. Hammashoitajia työskentelee muun muassa hammaslääkärien työpareina. Arkisto / Johanna Erjonsalo
Katja Riihola

Katja Riihola

Vuonna 2020 espoolaisilta jäi väliin 60 000 kunnallista suun terveydenhuollon käyntiä, koska koronaepidemia sulki kaupungin tarjoaman kiireettömän hoidon.

Koululaisten hammastarkastukset laahaavat nyt noin viisi kuukautta jälkijunassa ja esimerkiksi oikomishoidon aloittamista joutuu odottamaan keskimäärin viisi-kuusi kuukautta siitä, kun hoidontarve on todettu.

Ajan kiireettömään aikuisten hammaslääkärin tutkimukseen saa Espoossa noin sadan päivän päähän. Jonot ovat hoitotakuun puitteissa, mutta hoitotakuu on mahdollisesti kiristymässä 2023 kolmeen kuukauteen.

Tilannetta ja jonojen purkua ei helpota se, että niin Espoossa kuin koko pääkaupunkiseudullakin kärsitään hammashoitajapulasta.

Espoon kaupungilla on 125 hammashoitajan vakanssia ja niistä useampi on tällä hetkellä täyttämättä, kertoo ylihammaslääkäri Annamari Nihtilä Espoon kaupungilta. Pulaa on myös suuhygienisteistä.

Nihtilän mukaan joissain lähikunnissa hammaslääkärit on jouduttu jopa laittamaan työskentelemään yksin ilman työparia, koska hammashoitajia ei ole ollut riittävästi. Espoossa tilanne ei kuitenkaan ole mennyt niin pahaksi.

Olisi tärkeää saada koululaisten tarkastukset ajan tasalle.

Nyt Espoon kaupunki hakee helpotusta hammashoitajapulaan yhdessä Omnian kanssa muuntokoulutuksella, jossa lähihoitajista koulutetaan hammashoitajia.

– Meille tuli hätä, että nyt täytyy itse tehdä jotain asialle. Nykyiset koulutusmäärät eivät riitä, Nihtilä sanoo.

– Meillä on todella pula hammashoitajista. Meillä on vapaita vakansseja, mutta emme saa niihin hakijoita. On hakuja, joihin ei tule yhtään hakijaa.

Espoo tarjoaa koulutukselle opetustilat Samarian hammashoitolassa ja opiskelijoille työelämässä oppimisen paikat kaupungin omissa hammashoitoloissa.

– Tarjoamme mielenkiintoista ja monipuolista työtä. Ajattelemme, että olemme jatkossa kiinnostava työnantaja, kun opiskelijat pääsevät tutustumaan kaupunkiin työpaikkana työharjoittelussa, Nihtilä sanoo.

Espoon hammashoitoa haastaa myös se, että merkittävä määrä espoolaisia on hakeutunut hammashoidossa yksityiseltä sektorilta kunnalliselle puolelle. Viimeisen kolmen vuoden aikana 55 prosenttia espoolaisista on käyttänyt Espoon kaupungin suun terveydenhuollon palveluja, Nihtilä kertoo.

– Olen huolissani, miten saamme taattua riittävän toiminnan volyymin.

Nihtilän mukaan espoolaisten hampaat ovat perinteisesti olleet paremmassa kunnossa kuin suomalaisten hampaat keskimäärin.

Sitä, miten korona-ajan hammashoitoon tuomat viiveet purukalustossa näkyvät, ei ole vielä tietoa.

– Muutokset suun terveydessä tapahtuvat hitaasti. Väestötasolla ei ole vielä selvillä, miten korona-aika on vaikuttanut. Yksittäisten potilaiden osalta tilanne on saattanut kuitenkin päästä hankalaksi.

Koronan vuoksi väliin jäi paljon myös hoivakotikäyntejä.

– Siinäkin oli iso huoli. Nyt onneksi suuhygienistit ja lääkärit pääsevät jälleen laitoksiin liikuteltavien yksiköiden kanssa, Nihtilä kertoo.

Hammashoitajia tarvittaisiin lisää myös siksi, että tarkoituksena on panostaa jatkossa enemmän juuri ongelmien ennaltaehkäisyyn.

Hammashoitajat hoitavat itsenäisesti muun muassa alle kouluikäisten lasten suun terveystarkastukset ja ensimmäistä lasta odottavien perheiden suun terveysneuvonnan.

Muuntokoulutus

Uramahdollisuus lähihoitajille

Lähihoitajien muuntokoulutus hammashoitajiksi alkaa Omniassa tammikuussa 2022. Muuntokoulutukseen valitaan 22 opiskelijaa.

Koulupäiviä on 1–3 kertaa viikossa, joista yhtenä iltana viikossa sekä yhtenä lauantaina kuukaudessa opiskellaan Samarian hammashoitolan tiloissa.

Koulutukseen voivat hakeutua valmiit lähihoitajat, jotka ovat aiemmin valmistuneet jonkin muun kuin suun hoidon osaamisalaan.

Hakuaika jatkuu 28. marraskuuta saakka. Koulutus kestää noin vuoden.

Hammashoitajat voivat työskennellä yksityisessä tai kunnallisessa hammashoitolassa hammaslääkärien ja suuhygienistien kanssa tai suun terveydenhuollon asiakaspalvelutehtävissä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut