Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisen taidemusiikin kärkinimen suurteos soi Olarin kirkossa, mutta korvaavatko urut ison orkesterin? Näin kanttori Seppo Murto vastaa

Suurteos: Uruilla, suurkuorolla ja solisteilla soiva Joonas Kokkosen Requiem on uudenlainen sovitus suurteoksesta. Konsertti on osa säveltäjän syntymän 100-vuotisjuhlavuotta.

Säveltäjä Joonas Kokkosen (1921–1996) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Sen kunniaksi Olarin kirkossa kuullaan hänen suurteoksensa, Requiem.

Konsertin ajankohta on sunnuntai 21. marraskuuta kello 18

Muutama vuosi sitten säveltäjä Jouko Linjama sovitti Requiemin uruille. Tämä versio kuullaan nyt Olarin kirkossa, ja kuoro-osuuksissa laulavat Kamarikuoro Murtosointu ja Kamarikuoro Gloria.

Kanttori Seppo Murto toimii kummankin kuoron taiteellisena johtajana. Tämä Requiem on uusi teos molemmille kuoroille.

– Joonas Kokkosen Requiem on valtavan hieno teos, mutta sitä on esitetty melko harvoin, koska se on sävelletty isolle orkesterille. Kun Linjama teki sovituksen uruille, yksi henkilö pystyy huolehtimaan säestyksestä, Murto sanoo.

Murto on johtanut aiemmin isolle orkesterille sävelletyn version, joten urkusovituksessa on uutuudenviehätystä.

Kokkosen Requiem on lempeä ja lohdullinen eikä se korosta viimeistä tuomiota.

– Kahdella kädellä ja kahdella jalalla saa sävellyksestä hienosti kaiken oleellisesti esille, Murto kiteyttää.

Suuri yleisö muistaa Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperasta, joka kantaesitettiin Kansallisoopperassa vuonna 1975. Ooppera kertoo maallikkosaarnaaja Paavo Ruotsalaisen elämästä.

– Viimeiset kiusaukset -oopperassa on samaa tematiikka ja aiheita kuin Requiemissa, Murto sanoo.

Hän näkee Kokkosen Requiemin olevan sukua myös Faurén Requiemille.

– Kokkosen Requiem on lempeä ja lohdullinen eikä se korosta viimeistä tuomiota. Säveltäjän tyylin omintakeisuus on vahvasti läsnä. Hän sävelsi teoksen vaimonsa Maija Kokkosen muistolle.

Suurkuoron kannalta teos on Murron mukaan mielekkäällä tavalla haastava. Kokkosen melodiset kuviot palkitsevat vaivan.

Esityksen johtaa Seppo Murto ja urkurina toimii Pauliina Hyry. Solisteina laulavat sopraano Laura Leisma ja baritoni Joose Vähäsöyrinki.

Konsertissa kuullaan myös muuta Joonas Kokkosen urkumusiikkia Pauliina Hyryn esittämänä.

Lux Aetarna -konsertti Olarin kirkossa 21.11. kello 18. Liput 15/10 euroa ovelta.