Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläkkeellä oleva Leena Lestelä, 65, kertoo karun kokemuksensa Espoon terveyspalveluista – "Tärkeä lääkkeeni loppuu joulukuun alussa"

65-vuotias eläkkeellä oleva espoolainen Leena Lestelä on turhautunut kaupungin terveyspalveluiden krooniselta vaikuttavaan toimimattomuuteen.

Lestelä kirjoittaa Länsiväylän mielipideosastossa odottaneensa jo kuukauden aikaa tärkeän lääkereseptin uusimista varten. Hänen nykyiset lääkkeensä loppuvat joulukuussa, eikä hän toistaiseksi tiedä, saako hän reseptiä uusittua julkisen terveydenhuollon kautta.

– Reseptissä lukee, ettei sitä voi uusia ennen kuin olen käynyt hoitajalla tai lääkärillä. Aloin hoitaa asiaa lokakuun puolessa välissä, Lestelä kirjoittaa mielipiteessään.

– Olen soittanut terveydenhoidon kiireettömän hoidon puhelinpalveluun 15.10., 27.10. 2.11. ja 4.11. eli neljä kertaa. Niillä kerroilla, kun olen saanut takaisinsoiton, minulle on sanottu, ettei minkäänlaisia kiireettömän hoidon aikoja ole ja etteivät he tiedä, koska niitä aukeaa lisää tietokoneelle, soita uudelleen ensi viikolla!

Viikolla numero 47 Lestelä ei voinut soittaa, koska meneillään oli hänen käyttämänsä terveysaseman muutto.

– Nyt odottelen täällä vastasoittoa tuohon 2. ja uudelleen 4.11. jättämiini soittopyyntöihin.

Lestelän mukaan lukuisat muut hänen lähipiirinsä ihmiset ovat kertoneet samoista, karuiksi kokemistaan kokemuksista.

Kirjoituksellaan hän haluaa herättää kuntapoliitikkoja, joiden hän epäilee olevan tietämättömiä tilanteesta.

– Seuraan julkista keskustelua ja olen kyllä tietoinen koronapandemian aiheuttamista terveydenhuollon vaikeuksista. Espoon terveydenhuoltopalvelut olivat surkeat jo ennen koronaakin.

Hän penää poliitikkoja varmistamaan, että kaupungin asukkaille taataan toimivat palvelut, eikä kaikki huomio kiinnity talouspolitiikkaan.

– Miten Espoolla on varaa kasvaa jopa yli äyräiden ja rakentaa tekosaaria ja pilvenpiirtäjiä, jos täällä asuvien kuntalaisten peruspalvelut eivät ole kunnossa? Vaivaako vauhtisokeus?

Lestelä kertoo tehneensä työuransa julkishallinnon puolella, joka hänen mukaansa pursuaa esimerkiksi "kehittämistä, parantamista, tietokoneohjelmia, jotka eivät keskustele keskenään ja ala-arvoista esimiestyötä" sekä liian pieniä palkkoja

– Miksi puhelimeen ei vastata, jos terveysasema muuttaa? Yksityisellä ei missään nimessä olisi mahdollisuutta tällaiseen, Lestelä arvelee.

Länsiväylä on kuluvan syksyn aikana julkaissut lukuisia juttua kaupungin terveyspalveluiden tilasta. Kroonisia ongelmia on niin terveysasemilla kuin esimerkiksi lasten ja nuorten psykiatrian palveluissa ja koulupsykologipalveluissa.

Leena Lestelän kirjoitus julkaistaan kokonaisuudessaan viikonlopun Länsiväylässä.

LUE MYÖS: Kaarina Nordqvist, 74, on käyttänyt tänä vuonna yksityisiin lääkäripalveluihin jo 3 000 euroa, koska Espoon terveysasemat eivät toimi – Nyt hän jakaa havaintonsa terveysasemien ongelmista ja antaa tehtävän Espoon uusille valtuutetuille: "Puheita on pidetty riittävästi"

Aikuiset tarvitsevat nyt niin paljon terapiaa, ettei psykologeja riitä koululaisille – Yli 20 espoolaista koulua on ilman psykologia, ja se näkyy lasten voinnissa

Miten Espoon julkisille terveyasemille on 73 päivän jono, mutta yksityisille vain viiden? – "Se ei ole mitään rakettitiedettä, mutta se on kovaa työtä", selittää terveysfirman johtaja

Kokenut terveyskeskuslääkäri sanoo suorat sanat Espoon hoitojonoista: "Tilannetta ei ole saatu hallintaan"