Kuka saa ravintolan huippupaikalle meren äärelle Espoossa? – Virkamiesehdotuksen pöydälle pannut poliitikko väläyttää "rohkeampaa ratkaisua"

Toppelundin rantaan Espoon rantaraitin varrelle suunnitellun uuden kahvila-ravintolan toteutus on vielä monella tapaa epäselvä.

Virkamiesesitys hankkeen antamisesta Toppelund Fokka -nimiselle hankkeelle jäi pöydälle kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaoston edellisessä kokouksessa. Pöytäämistä ehdotti jaoston jäsen Juri Aaltonen (sd.), ja ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Aaltonen sanoo nyt Länsiväylälle toivovansa, että lopullisessa päätöksenteossa painoa annettaisiin Rantaraitin ravintolatarjonnan monipuolisuudelle.

Hänen mukaansa ei ole hyvästä, jos ravintoloiden omistus keskittyy liiaksi. Hänen mielestään päätöksenteossa pitäisi huomioida myös paikallisuus.

– Espoolla pitäisi olla rohkeutta antaa jollekin paikalliselle ja pienellekin toimijalle mahdollisuus suunnitella tällaista hanketta. Ei ole hyvä, jos rantaraitin ravintolat keskittyvät liiaksi yhdelle taustaryhmälle.

Toppelund Fokan taustalla on on jaoston esityksen mukaan Tuomo Vähätiiton, Karri Kivelän ja Mikko J. Salmisen perustettava yhtiö.

Vähätiitto on mukana myös Soukanrantaan rantaraitin varteen suunnitellussa Klobbenin Loisto -ravintolahankkeessa. Sen toteuttajaksi elinkeino- ja kilpailukykyjaosto valitsi kokouksessaan espoolaisen KF Restaurants Oy:n.

Sama yritys tunnetaan puolestaan muun muassa rantaraitilla jo sijaitsevasta Nokkalan Majakka -ravintolasta sekä Seurasaaren Kruunu -ravintolasta Helsingin Seurasaaressa.

Juri Aaltonen ehdotti elinkeino- ja kilpailukykyjaoston kokouksessa, että myös Soukanrannan hanke olisi laitettu vielä pöydälle lisäharkintaa varten. Hänen mukaansa olisi ollut parasta, jos rantaraitin kehittämistä olisi tarkasteltu kokonaisuutena ja molemmista uusista ravintoloista olisi päätetty samalla kertaa.

Jaosto päätti kuitenkin hyväksyä pohjaesityksenä olleen virkamiesesityksen Klobbenin Loiton puolesta äänin 4–4.

Tasan menneessä äänestyksessä puheenjohtajan ääni ratkaisi.

Lue myös: Espoon Haukilahteen suunniteltu uusi rantaravintola herättää kritiikkiä – "Väärä paikka isolle ravintolalle"

Toppelundin ravintolahanke on herättänyt runsaasti keskustelua paitsi espoolaisten pienyritysten näkökulmasta myös paikallisluonnon säilyttämisen kannalta.

Keskustelu sai vauhtia tällä viikolla Länsiväylän Facebook-seinällä sen jälkeen kun joukko asukkaita ja poliittisia päättäjiä ilmoitti vastustavansa ravintolan tuloa Länsiväylän mielipideosastossa ja verkon uutisjutussa.

Vastustajien mielestä Toppelundin ranta ei ole sopiva isolle, kaksikerroksiselle ravintolalle. Aiemmin kuntapolitiikassa vaikuttanut Heikki Syrjänen epäilee myös, että aluetta ei voisi käyttää ravintolan kaltaiseen kaupalliseen toimintaan, sillä se on testamentattu Espoon kaupungille virkistysalueeksi.

Ravintolaa kaipaavien mielestä vastustus on nimbyilyä, ja vastustajien joukko olisi pieni.

Juri Aaltonen sanoo, ettei ole tietoinen mahdollisesta aluetta koskevasta testamenttiehdosta. Hän lisää, ettei vastusta ravintolan tuloa Toppelundiin sinänsä.

Aaltonen näkee, että hyvin toteutettuna ravintola lisäisi rantaraitin palveluita ja houkuttelevuutta ja palvelisi siten laajaa joukkoa espoolaisia.

– Esimerkiksi wc-tilojen pitäisi olla auki myös muille kuin ravintolan asiakkaille, hän sanoo.

Aaltosen mukaan kiinnostuksensa Toppelundin ravintolapaikkaan on ilmaissut "useita varteenotettavia ravintolatoimijoita".

Hän odottaa, että elinkeino- ja kilpailukykyjaosto saa lisää tietoa muiden hankkeiden taustoista ja yksityiskohdista seuraavaa kokousta varten.

Jaoston seuraava kokous on 29. marraskuuta.

– On mahdollista, että Toppelundin ravintolahanke on silloin esityslistalla, Aaltonen sanoo.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut