Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL nostaa selvityksessään esille miesten ja naisten palkkaeroihin vaikuttavia tekijöitä. Osa syistä on helposti havaittavissa, ja toiset taas jäävät usein piiloon, JHL tiedottaa.
Ensimmäinen merkittävä kohta on se, että työntekijän on helpompi suhteuttaa palkkatoiveensa oikein, kun hän tietää mitä muut tienaavat samasta tai samankaltaisesta työstä.
Ammattiliitto on juuri julkaissut aiheesta kattavan selvityksen, JHL tiedottaa.
Palkka-avoimuutta on lisätty useassa maassa ja monissa tapauksissa avoimuus on kaventanut sukupuolten palkkaeroja.
– Palkkaeroja on vaikea havaita eikä työntekijöillä tai heidän edustajillaan ole aina oikeutta saada palkoista kattavaa tietoa. Tieto eroista jää mediakeskustelun varaan, jos ansioista ei puhuta avoimesti työpaikoilla, JHL:n ekonomisti Youssef Zad sanoo liiton tiedotteessa.
Toinen perusteettomia palkkaeroja kaventava ja JHL:n kannattama kehityssuunta liittyy edelliseen.
Järjestäytyminen kannattaa.
Päivi Niemi-Laine
Ammattiliitot ja luottamushenkilöt edistävät palkkatasa-arvoa merkittävästi, JHL tiedottaa.
Luottamushenkilöiden pitäisi saada tietoonsa koko henkilökunnan palkat kaikkine palkanosineen, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine arvioi.
– Kanadassa tehdyn tutkimuksen mukaan naisten ansiot kasvoivat enemmän ja palkkaeroja kurottiin nopeammin umpeen niillä työpaikoilla, joilla ammattiliittoon kuuluminen oli yleisempää. Ammattiliiton jäsenyys ei selitä kaikkea, mutta viesti on selvä: järjestäytyminen kannattaa myös siksi, että se korjaa palkkaeroja tehokkaammin, Niemi-Laine kertoo tiedotteessa.
Julkisten ja hyvinvointitalojen liitto JHL:n painotuore selvitys esittää kolmantena vaikuttavana tekijänä, että Suomessa pitäisi esimerkiksi purkaa töiden jakautumista naisten ja miesten ammatteihin.
– Kärjistetysti voisi sanoa, että Suomeen tarvitaan enemmän miessairaanhoitajia ja naiskoodareita, ekonomisti Youssef Zad sanoo tiedotteessa.
Suomen työmarkkinat jakautuvat räikeästi miesten ja naisten ammatteihin. Kahtiajakoa voidaan purkaa esimerkiksi houkuttelemalla miehiä tai naisia aloille, joissa valtaosa työntekijöistä on vastakkaista sukupuolta.
JHL esittelee palkkaeroselvityksessään myös toimia palkkaerojen kaventamiseksi.
– Anonyymi rekrytointi voisi auttaa naisia nousemaan korkeamman palkkatason tehtäviin, koska hakijoita olisi vaikeampi syrjiä sukupuolen perusteella, JHL:n tiedotteessa kerrotaan.
JHL tiedottaa myös, että aihetta palkkaerojen kaventamiseen tähtäävään työhön todellakin on.
Suomessa miehet ja naiset saavat kokoaikatyöstä selvästi erilaista palkkaa.
Vuonna 2020 kokoaikaisesti työssäkäyvät naiset tienasivat kuussa keskimäärin reilut 600 euroa vähemmän kuin miehet, JHL tiedottaa.