Asukkaat taistelevat sinnikkäästi lähikirjastojensa puolesta Laajalahdessa ja Soukassa.
Laajalahdessa järjestetään kirjaston edessä lauantaina 13. marraskuuta mielenosoitus kello 11 alkaen kirjaston säilyttämisen puolesta.
Mielenosoitukseen on lähdössä ainakin Vanhempainyhdistyksen aktiiveja, koululaisia ja Laajalahdessa toimivia muita järjestöjä.
Kirjasto on toiminut Laajalahdessa 1950-luvulta lähtien ja asukkaat ovat taistelleet sen lakkautusta vastaan ennenkin.
Laajalahti ry:n verkkosivulla olevassa vetoomuksessa muistutetaan, että Laajalahden kirjasto on tärkeä osa koko Espoon historiaa. Se toimi Espoon pääkirjastonaaina siihen asti, kunnes Leppävaaran kirjasto valmistui vuonna 1972. Se toimii rakennuksessa, jonka sotainvalidit rakensivat pääosin talkootyönä ja jota Museovirasto esittää suojeltavaksi.
Alle 16-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat muodostavat yli puolet Laajalahden asukkaista. Laajalahdessa on myös paljon maahanmuuttajataustaisia asukkaita. Kaikille näille ryhmille lähikirjasto on tärkeä.
– Kirjaston lakkautusuhka on yhdistänyt laajalahtelaisia. Kirjasto on meille ainoa kokoontumispaikka nyt kun koulu on remontissa, asukasyhdistyksen aktiivi Seija Kurunmäki sanoo.
– Kirjaston alakerrassa on tila, jossa kokoontuu muun muassa marttayhdistys.
Laajalahtiseuran saaman tiedon mukaan kirjaston tilakustannukset ovat vuodessa noin 32 000 euroa, ja yksi asiakaskäynti maksaa Laajalahdessa 0,60 euroa.
Vastaava luku Entressessä on 2 euroa ja Sellossakin 1,70 euroa.
– Kirjaston lopetus toisi Espoon kaupungin kirjastokuluhin näennäisen 0,6 prosentin säästön. Paikalliseen kulttuuri- ja kansalaistoimintaan kohdistuva isku olisi lamauttava, Laajalahti ry:n verkkosivulla todetaan.
– Olen puolustanut Laajalahden kirjastoa 30 vuotta, asukasyhdistyksen pitkäaikainen aktiivi Raili Lindberg sanoo.
Laajalahden kirjastoa uhkasi lopettaminen, kun Sellon kirjasto valmistui.
– Meillä oli iso mielenosoitus vuonna 2003. Keräsimme 2 200 nimeä kirjaston puolesta, Lindberg muistelee.
Laajalahtelaisten aktiivisuus tuotti tulosta ja kirjasto säilyi, kun kaupunginhallituksen enemmistö, kokoomus mukaan lukien, halusi säilyttää kirjaston.
– Nyt kokoomus on aika yksin lopettamisaikomuksen kanssa, Lindberg huomauttaa.
Espoon kirjastopalveluiden johtaja Ritva Nyberg sai tietää mielenosoituksesta tiistaina keskustelukanavien kautta.
– Emme suinkaan ole välinpitämättömiä asiaa kohtaan, mutta kirjaston henkilökuntaa ei ole sen vuoksi paikalla, että tapahtuma järjestetään omatoimiaikaan, Nyberg sanoo.
Laajalahden kirjaston kohtalo on Nybergin mukaan menossa kulttuurilautakuntaan kevätkaudella, mutta päivämäärä ei vielä ole tiedossa. Kirjaston lakkautuksesta pitäisi kuitenkin saada säästöjä jo ensi vuoden aikana.
Soukan kirjaston lakkautuksesta kulttuurilautakunta päätti lokakuun kokouksessaan.
Päätöksestä on tehty oikaisuvaatimus, johon lautakunta ottanee kantaa joulukuussa.
– Meneillään olevaa kirjaston lakkautusten vaikutusten arviointia ei jääty odottamaan, koska talo on huonokuntoinen ja vaarallinen, Nyberg sanoo.
Lippulaivan kirjasto valmistuu ensi keväänä. Nybergin mukaan on selvää, että Soukkaan ei rakenneta uutta modernia kirjastoa, koska kahta kirjastoa ei voi olla niin lähekkäin. Nähtäväksi jää, millainen ratkaisu Soukan osalta tehdään.
– Soukan kirjaston säilyttämistä on vaadittu sillä perusteella, että lapsille ja nuorille pitää olla kokoontumispaikka. Sen ratkaiseminen, missä nuoriso voi kokoontua, on alueen kaikkien toimijoiden yhteinen asia, Nyberg linjaa.
– Meidän on elettävä säästötavoitteiden mukaisesti, vaikka päätökset ovatkin ikäviä.