Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkonummen veroprosentti pysyy ennallaan – ehdotus veroalesta meni nurin

Kunnanvaltuusto päätti pitää Kirkkonummen kunnan tuloveroprosentin ennallaan ensi vuonna eli 19,75:ssä.

Aivan koko valtuusto ei ollut nykyisen veroprosentin kannalla. Kokouksessa Pro Kirkkonummi -ryhmän Aku Leijala esitti veron laskemista 0,25 prosenttiyksiköllä.

Perusteluna oli kunnan vetovoima ja kilpailukyky asukkaista. Leijalan mielestä Kirkkonummen pitää pyrkiä verotuksessa lähemmäksi Espoon ja Helsingin tasoa, joka on 18 prosenttia.

Vastaesitys hävisi äänestyksessä luvuin 5–45.

Vasemmistoliiton Katja Ylisiurua ehdotti puolestaan veroprosentin nostamista 20:een. Esitystä ei kannatettu, joten se raukesi.

Ensi vuoden jälkeen kaikkien kuntien veroprosentit muuttavat rajusti, kun sote-uudistus astuu voimaan ja sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnilta uusille hyvinvointialueille.

Laki määrää, että kuntien ensi vuoden veroprosentit ovat voimassa myös vuonna 2023 siten, että niitä leikataan näillä näkymin 12,39 prosenttiyksiköllä.

Siten Kirkkonummen veroprosentti olisi 7,5. Sote-palveluiden kustannukset kerätään valtionverotuksella ja myöhemmin ehkä uudella maakuntaverolla.

Kirkkonummen veroprosentit pysyvät ensi vuonna ennallaan yhtä lukuun ottamatta.

Kunnanjohtajan budjettiehdotuksessa oli esitys, että yleistä kiinteistöveroprosenttia ja rakentamattoman rakennuspaikan veroa nostetaan. Tällä tavoiteltiin noin 0,5 miljoonan euron lisätuloja.

Kunnanhallitus päätti toisin ja ehdotti, että vain rakentamattomalle tontille määrätään nykyistä korkeampia vero.

Perussuomalaisista eronnut Jukka Ylikoski ehdotti valtuustossa, että kaikki kiinteistöverot pidetään ennallaan. Ehdotus sai kannatusta, mutta hävisi äänestyksessä 11–39.

Rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistövero nousee 1,5 prosenttiyksiköllä ensi vuonna ja on 5,43.

Vero koskee rakennuspaikkoja, jotka ovat asemakaava-alueella ja joille voidaan rakentaa asuntoja.

Veron edellytyksenä on, että tontti on rakennuskelpoinen eli kulkuyhteys ja kunnallistekniikka ovat valmiina.

Tällaisia rakennuspaikkoja on Kirkkonummella satakunta. Veronkorotuksella lasketaan saavan verotuloja lisää noin 100 000 euroa vuodessa.

Kirkkonummen ensi vuoden talousarvio on valtuustossa päätettävänä ensi kuussa. Veroprosentit pitää päättää ennen sitä, koska verohallinto vaatii tiedot marraskuussa.