Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoivakotia jonottaa lähes sata espoolaista – vanhuspalvelulain vastaisesti paikkoja odottaneita kahdeksan

Palvelut: Vanhusneuvosto vaatii lisää sairaalapaikkoja ja lisämäärärahaa henkilöstöpulan taklaamiseen.

Ainakin kahdeksan espoolaista on joutunut odottamaan hoivakotipaikkaa vanhuspalvelulain vastaisesti eli jo yli 90 vuorokauden ajan.

Tällä hetkellä hoivapaikkajonossa on yhteensä 94 vanhusta, joista sairaalassa paikkaa odottavia on 28.

Asia huolestuttaa Espoon vanhusneuvostoa, joka antoi keskiviikkoisessa kokouksessaan lausunnon Espoon kaupungin tekemään selvitykseen, joka käsitteli Espoon sairaalan sairaalapaikkojen riittävyyttä.

Espoon sairaala on joutunut sulkemaan osan potilaspaikoistaan henkilökuntavajeen vuoksi. Selvityksen mukaan Espoon sairaalan sairaalapaikkojen vähyys on hidastanut potilaiden virtausta erikoissairaanhoidosta Espoon sairaalaan ja Espoon sairaalasta tehostettuun palveluasumiseen.

Vanhusneuvosto ehdottaa, että Espoon sairaalan kuormitusta helpottamaan ostettaisiin 20 lisäpaikkaa Kaunialan sairaalasta ensi vuodeksi. Se vaatii myös vuoden 2022 talousarvioon lisämäärärahaa, jotta vanhusten palvelujen varahenkilöstölisää voitaisiin korottaa, ja varahenkilöstön määrää kasvattaa viidellätoista lisävakanssilla. Tähän tarvittaisiin yhteensä 650 000 euron lisämääräraha.

Vanhusneuvoston mukaan kaupungin tulisi myös kartoittaa, onko Espoon sairaalan päivystysosastolle mahdollista saada kahdesta neljään lisäpaikkaa, jotta jopa yli 30 tuntia kestäneitä odotusaikoja saataisiin lyhemmäksi. Tämä vaatisi 125 000–250 000 euron lisämäärärahan ensi vuoden talousarvioon.

Espoolaisten hoidon ja hoivan tarve lisääntyy seuraavien kymmenen vuoden aikana voimakkaasti, sillä 80–89 -vuotiaiden määrän arvioidaan puolitoistakertaistuvan ja yli 90-vuotiaiden määrän kolminkertaistuvan, lausunnossa muistutetaan.

Vanhusneuvosto kuvailee tilannetta kriittiseksi ja muistuttaa, ettei toimenpiteitä voi lykätä sote-uudistukseen vedoten. Se muistuttaa, että yli 65-vuotiaita espoolaisia on vuonna 2024 noin 50 000 järjestipä palvelut kumpi tahansa, Espoon kaupunki tai Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue.

Lue myös: Potilaspaikkoja jäänyt tyhjilleen Espoon sairaalassa – vanhukset joutuvat jonottamaan hoitopaikoille henkilöstöpulan takia (LV 26.10.2021)