Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensihoidolla kuukaudessa jopa 1 500 tehtävää enemmän kuin ennen – Tämä on syy hälytysten lisääntymiseen Hus-alueella

Ensihoidon tehtäviä on ollut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella viime kesästä lähtien huomattavasti enemmän kuin ennen. Erityisesti tarpeettomat ensihoidon hälytykset ovat lisääntyneet, kertoo Hus tiedotteessaan.

Ensihoidolla on ollut paljon tehtäviä Hus-alueella kesästä 2020 lähtien. Suurin kasvu tehtävien määrässä on tapahtunut kuitenkin viime toukokuun jälkeen. Tämän vuoden kesä–lokakuun aikana kasvua oli kahdeksan prosenttia verrattuna vastaavaan aikaa vuonna 2019. Tämä tarkoittaa kuukaudessa noin 1 000–1 500 useampaa tehtävää.

– Tehtävämäärän kasvu ei selity ensihoitoa vaativilla koronapotilailla eikä muutoksilla väestön sairastavuudessa, toteaa tiedotteessa ensihoidon ylilääkäri Markku Kuisma Husista.

Kuluvan syksyn loka–marraskuussa tehdyssä kartoituksessa selvisi, että 5,2 prosenttia tämänhetkisistä ensihoitotehtävistä oli niin sanottuja tarpeettomia hälytyksiä. Tiedotteessa muistutetaan, että nämä hälytykset saattavat viivästyttää kriittisesti sairaan potilaan hoidon aloitusta.

– Tarpeettomien hälytysten määrä on todella suuri. Ne kuormittavat muutoinkin kiireistä ensihoitoa. Usein tarpeettomissa hälytyksissä on kyse pienvammoista tai kuumeesta, jotka olisivat itse hoidettavissa tai kotimittarilla todetusta korkeasta verenpaineesta tai tarkistustehtävistä hoivakoteihin, selvittää Kuisma.

Ensihoidon tehtävänä on auttaa väestöä tilanteissa, joissa henki tai terveys on uhattuna. Tällaisia hätätilanteita ovat tiedotteen mukaan esimerkiksi elottomuus, hengitysvaikeudet, voimakas rintakipu, halvausoireet, kouristelu, myrkytykset, vakavat vammat tai runsas verenvuoto.

– On hyvä muistaa, että ensihoito auttaa nimenomaan hätätilanteissa. Tällöin tulee soittaa numeroon 112, neuvoo Kuisma.

Esimerkiksi korkea kuume ei ole henkeä uhkaava hätätilanne. Tällaisessa tilanteessa sekä muissa äkillisissä ja kiireellistä hoitoa vaativissa terveysongelmissa pitäisi soittaa Päivystysapuun numeroon 116117.

– Päivystysapu pystyy myös ohjaamaan puhelun edelleen 112:een, mikäli puhelussa ilmenisi ensihoidon tarve, muistuttaa Kuisma.