Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitkän poliitikon uran tehnyt Jyrki Kasvi on kuollut – kokosimme kuvasarjan espoolaisvaikuttajan monista vaiheista

Vihreiden entinen kansanedustaja, journalisti ja tietotekniikan alan tutkija Jyrki Kasvi on kuollut.

Espoolainen Kasvi menehtynyt pitkään sairastamaansa syöpään myöhään tiistaina. Hän oli kuollessaan 57-vuotias.

Kasvin kuolemasta kertoi hänen puolueensa Vihreät tiedotteessa keskiviikkona.

Kasvi toimi vihreiden kansanedustajana kolmella eduskuntakaudella.

Häntä on pidetty tienraivaajana suomalaisessa tietoyhteiskuntapolitiikassa.

– Suru on suuri. Jyrki oli vuosikausien ajan vihreiden kantavia voimia monissa eri rooleissa espoolaisena kuntapäättäjänä, vaikuttavana järjestötoimijana ja uraauurtavana kansanedustajana. Ennen kaikkea hän oli lukemattoman monen vihreän rakastama työtoveri ja ystävä, jäljittelemättömän mukava ja intohimoinen ihminen, sanoo vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen tiedotteessa.

Kasvin läheiset toivovat yksityisyyttä ja rauhaa surun keskellä.

– Esitän kaikkien vihreiden puolesta osanottomme Jyrki Kasvin omaisille ja läheisille. Jyrkin panos suomalaiselle tietoturva- ja digipolitiikalle on ollut korvaamaton, sanoo vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo tiedotteessa.

Poliitikon uransa Jyrki J. Kasvi aloitti nuorsuomalaisena idealistina. Hän koki, että yhteisten asioiden eteen on tehtävä jotain. Ensimmäinen luottamuspaikka irtosi Espoon valtuustossa 1997.

Länsiväylälle viime keväänä antamassaan haastattelussa Kasvi kertoi laajasti näkemyksistään Espoon kaupungin kehittämisessä.

Haastattelussa nousi esiin myös syöpäsairaan Kasvin kamppailu jäykän ja sekavaksi kokemansa byrokratian kanssa.

– Tässä elämäntilanteessa potilaan pitää etsiä, selvittää ja kaivella, kun lääkäritkään eivät ehkä tiedä kaikkea, Kasvi sanoi maaliskuussa julkaistussa jutussa.

LUE MYÖS: Näin Jyrki Kasvi kommentoi kotikaupunkiaan Espoota ja politiikkaa Länsiväylälle maaliskuussa 2021

Kasvi sairasti vuodesta 2003 virtsarakon syöpää, joka uusiutui ja levisi useasti. Tämän vuoden tammikuussa Kasvi sai lääkäriltään diagnoosin, ettei hoito tehoa ja hoidossa siirrytään saattohoitoon.

Kasvin julkinen ilmoitus asiasta nostatti avuntarjousten vyöryn. Sen myötä Kasvi pystyi käynnistämään vielä yhdet hoidot.

Ne tehosivat hyvin, mutta vain muutamien kuukausien ajan.

– Lisäkuukaudet olivat kuitenkin hyvin arvokkaat, sillä niiden aikana Jyrki sai julkaistua novellikokoelman, kirjoitettua elämäkertansa ja nautittua vielä kerran kesästä rakkaalla mökillään, sanoo Jyrki Kasvin säätiön tukiyhdistyksen puheenjohtaja Jani Moliis vihreiden tiedotteessa.

Lue myös arkistojuttu: Kansanedustaja löytää scifistä arvoja: "Suvakki-propagandaa parhaimmillaan"

Keväällä 2021 perustettiin Jyrki Kasvin säätiön tukiyhdistys. Se toimi Kasvin novellikokoelman kustantajana ja järjesti webinaarin terveydenhoidon tulevaisuudesta.

– Yhdistys jatkaa toimintaansa tavoitteenaan perustaa Jyrki Kasvin säätiö, Moliis kertoo.