Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Linnan juhliin korkeintaan 200 vierasta, lähes kaikki ensikertalaisia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi tiedotustilaisuudessa, että Linnassa juhlistetaan tänäkin vuonna itsenäisyyspäivää. Kaikkiaan sinne tulee korkeintaan 200 vierasta.

Tapahtumaa on valmisteltu koko syksyn ajan ja muutokset ovat yhä mahdollisia.

– Itsenäisyyttä juhlistetaan Linnassa, mutta ei perinteisessä mielessä vaan voidaan puhua vastaanotosta. Juhlivien joukko on supistunut syksyn ajan ja voi vieläkin supistu.

Niinistö kertoo, että Linnaan kutsutaan noin 200 ihmistä. Tämä määrä pitää sisältää myös puolisot.

– Vakiovieraita ei juurikaan tule, joten lähes koko joukko on ensikertalaisia. Kutsuja ei ole vielä kuitenkaan voitu lähettää. Pukeutumiskoodina on tumma puku ja sen mukainen ohjeistus, jotta kukaan ei joudu murhetta tuntemaan näin vähäisellä aikataululla, Niinistö sanoo.

Hän kertoo, että Linnassa juhlitaan kahdella teemalla.

– Terveydenhuoltohenkilöstö ollut äärimmäisen työn ja vaivan edessä koko vuoden ajan. Toinen teema liittyy siihen, että Suomessa on paljon hyvää. Sen kertoo se, että olemme selviytyneet koronahaasteesta näinkin hyvin. Vapaaehtoinen toiminta on ollut Suomessa hyvin aktiivista. Tarkoitus on huomioida tällaisia henkilöitä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on kertonut valmistelevansa kokoontumisrajoituksia Uudenmaan alueelle. Päätös on tarkoitus antaa torstaina. Niinistö vakuuttaa, että he reagoivat mahdollisiin muutoksiin.

– Päätös voi vaikuttaa tähän itsenäisyyspäivän tilaisuuteen. Kutsuttavien määrä saattaa pienentyä. Haluamme huomenna kuulla, mikä on viranomaisten käsitys terveysturvallisuudesta.

Niinistön mukaan he ovat vaikeassa tilanteessa, koska heillä ei ole oikeutta tarkastaa koronapasseja.

– Me reagoimme varsin nopeasti, kun avi on tehnyt päätöksensä. Kutsut saadaan kyllä perille.

Niinistöltä kysyttiin jäävätkö vuoden 2019 juhlat viimeisiksi isoiksi juhliksi.

– Tuota ei ole ehditty pohtia. Eiköhän tuo asia olisi hyvä jäättää seuraajani pohdittavaksi.

Juhlissa on paljon tuttuja elementtejä, kerrotaan tasavallan presidentin kansliasta. Vieraita tervehditään, mutta ei välttämättä kätellä. Totutusti haastatellaan presidenttiparia.

– Vieraille on musiikkia. Tanssitaanko juhlissa, siihen ei voi vielä vastata, kansliasta todetaan.

Veteraaneja ja lottia ei kutsuta Linnaan itsenäisyyspäivänä. Heille järjestetään oma tilaisuus tätä aiemmin.

Televisiolähetys Linnan juhlista alkaa tavallista myöhemmin, kello 19.15. Lähetys Linnasta päättyy kello 22.

Koronapandemian vuoksi Linnan juhlia vietettiin viime joulukuussa poikkeuksellisin menoin. Tuolloin paikalla sai olla vain vähän ihmisiä. Kättelyjonoa ja tanssia ei silloin ollut.