Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi alkuviikosta jo toistamiseen kymmeniä tuhansia uusia asukkaita kaupungin pohjois- ja keskiosiin tuovan yleiskaavan (poke-kaava).
Ensimmäisen kerran valtuusto hyväksyi pokeksi nimetyn kaavan kesäkuussa. Kaava tyssäsi kuitenkin ely-keskukseen, joka moitti sitä jyrkin sanoin ja kehotti Espoota tekemään kaavaan useita muutoksia.
Ely-keskuksen mukaan yleiskaavan ratkaisut muun muassa hajauttavat yhdyskuntarakennetta, lisäävät henkilöautoiluja ja ovat ekologisesti kestämättömiä.
Maanantaina valtuusto sai käsiteltäväkseen ely-keskuksen ohjeiden mukaan muokatun kaavan, jonka se hyväksyi äänestyksen jälkeen. Vihreiden esitys kaavan palauttamisesta kaatui äänin 59–14.
VihreidenHenna Partanen sanoo Länsiväylälle, että valtuustoon tuotu esitys ei vastannut kaikkiin ely-keskuksen oikaisukehotuksen kohtiin.
– Palautusesityksen taustalla oli huoli siitä, että ely-keskus ei tule hyväksymään tätäkään versiota, valtuuston puheenjohtajana toimiva Partanen toteaa.
Partanen toteaa, että nyt katsotaan, miten ely-keskus uudistettuun kaavaan suhtautuu, ja miten käy kaavasta tehtyjen valitusten.
Kaavasta on valittanut ainakin Espoon ympäristöyhdistys. Valitusten käsittely hallinto-oikeudessa keskeytettiin ely-keskuksen väliintulon vuoksi.
– Jaamme ely-keskuksen huolen siitä, että kaava ei ole Suomen ilmastotavoitteiden mukainen, Partanen sanoo.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Henrik Vuornos on eri linjoilla.
– Virkamiehet ovat neuvotelleet yhteisymmärryksessä ely-keskuksen kanssa ja olennaiset osat oikaisukehotuksesta on huomioitu, Vuornos sanoo Länsiväylälle.
Vuornos toivoo, että kaava menee nyt elyssä läpi.
– Sen taustalla on valtuuston hyvin selkeän enemmistön tahtotila. Uskon ja toivon, että kaava saadaan nyt voimaan.
Pohjos- ja keskiosien yleiskaavaa on valmisteltu Espoossa yli kymmenen vuotta. Se mahdollistaisi suurin piirtein Turunväylän ja Vihdintien välissä olevalla laajalle alueelle useita pääasiassa pientaloista koostuvia asuinalueita ja muutaman kaupunkimaisen keskuksen.
Yleiskaavan perusteella rakentamista ei kuitenkaan aloiteta. Yleiskaavan tultua lainvoimaiseksi alkaa rakentamista tarkemmin ohjaava asemakaavoitus.