Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo hyväksyi taas kiistellyn poke-yleiskaavan, mutta edessä voi olla takaiskuja – "Huoli siitä, että ely-keskus ei tule hyväksymään tätäkään"

Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi alkuviikosta jo toistamiseen kymmeniä tuhansia uusia asukkaita kaupungin pohjois- ja keskiosiin tuovan yleiskaavan (poke-kaava).

Ensimmäisen kerran valtuusto hyväksyi pokeksi nimetyn kaavan kesäkuussa. Kaava tyssäsi kuitenkin ely-keskukseen, joka moitti sitä jyrkin sanoin ja kehotti Espoota tekemään kaavaan useita muutoksia.

Ely-keskuksen mukaan yleiskaavan ratkaisut muun muassa hajauttavat yhdyskuntarakennetta, lisäävät henkilöautoiluja ja ovat ekologisesti kestämättömiä.

Maanantaina valtuusto sai käsiteltäväkseen ely-keskuksen ohjeiden mukaan muokatun kaavan, jonka se hyväksyi äänestyksen jälkeen. Vihreiden esitys kaavan palauttamisesta kaatui äänin 59–14.

Vihreiden Henna Partanen sanoo Länsiväylälle, että valtuustoon tuotu esitys ei vastannut kaikkiin ely-keskuksen oikaisukehotuksen kohtiin.

– Palautusesityksen taustalla oli huoli siitä, että ely-keskus ei tule hyväksymään tätäkään versiota, valtuuston puheenjohtajana toimiva Partanen toteaa.

Partanen toteaa, että nyt katsotaan, miten ely-keskus uudistettuun kaavaan suhtautuu, ja miten käy kaavasta tehtyjen valitusten.

Kaavasta on valittanut ainakin Espoon ympäristöyhdistys. Valitusten käsittely hallinto-oikeudessa keskeytettiin ely-keskuksen väliintulon vuoksi.

– Jaamme ely-keskuksen huolen siitä, että kaava ei ole Suomen ilmastotavoitteiden mukainen, Partanen sanoo.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Henrik Vuornos on eri linjoilla.

– Virkamiehet ovat neuvotelleet yhteisymmärryksessä ely-keskuksen kanssa ja olennaiset osat oikaisukehotuksesta on huomioitu, Vuornos sanoo Länsiväylälle.

Vuornos toivoo, että kaava menee nyt elyssä läpi.

– Sen taustalla on valtuuston hyvin selkeän enemmistön tahtotila. Uskon ja toivon, että kaava saadaan nyt voimaan.

Pohjos- ja keskiosien yleiskaavaa on valmisteltu Espoossa yli kymmenen vuotta. Se mahdollistaisi suurin piirtein Turunväylän ja Vihdintien välissä olevalla laajalle alueelle useita pääasiassa pientaloista koostuvia asuinalueita ja muutaman kaupunkimaisen keskuksen.

Yleiskaavan perusteella rakentamista ei kuitenkaan aloiteta. Yleiskaavan tultua lainvoimaiseksi alkaa rakentamista tarkemmin ohjaava asemakaavoitus.

Vihreät ovat matkan varrella arvostelleet kaavaa muun muassa hajanaisesta asutuksesta ja luontokohteiden huomioimatta jättämisestä.

Vuosi sitten keväällä vihreät irtaantuivat poliittisesta sopimuksesta, jolla turvattiin kaavan läpimeno valtuustossa.

Lue myös:

Espoolaiset poliitikot ilmiriidassa tärkeästä kaavaesityksestä: "Totaalinen mahalasku puheenjohtajalta", sanoo konkaridemari vihreiden johtajan syytettyä muita IL:ssa

Espoon vuosia valmistelemalle yleiskaavalle raju isku – Ely-keskus vaatii jyrkkäsanaisesti useita muutoksia

Luvassa pientalotontteja ja noin 40 000 uutta asukasta – Espoon valtuusto hyväksyi kiistellyn yleiskaavan maratonkokouksessa

Espoon kiistellystä yleiskaavasta palasteltiin pois osa alueista

Seitsemän vuoden ja kovien kiistojen yleiskaavatyö on loppusuoralla Espoossa – kaupunginhallitus saa maanantaina eteensä esityksen, jossa riittää kipupisteitä

Miksi kestävän kehityksen nimiin vannova Espoo kaavoittaa lisää pientaloalueita? – näin vastaavat päättäjät

Pohjois- ja keskiosien yleiskaava toisi isoja muutoksia – ensimmäisenä vaikutukset näkyvät Kalajärvellä ja Viiskorvessa