Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina kiistellyn asemakaavaesityksen, joka mahdollistaa mittavan datakeskuksen rakentamisen Hepokorvenkallioon Pohjois-Espooseen.
Kaavaesitys nostatti valtuustossa keskustelua, mutta se hyväksyttiin lopulta yksimielisesti.
Kaupunki arvioi, että Hepokorvenkallion kunnallistekniikan rakentamisesta tulee 2,6 miljoonan euron kulut. Maanmyynnistä ja maankäyttösopimuksista saatavat tulot ovat selvästi tätä suuremmat ja nousevat kymmeniin miljooniin euroihin.
Välillistä hyötyä kaupunki saa myös, kun kaukolämmön tuotannossa voidaan vähentää merkittävästi hiilen käyttöä. Datakeskushankeen taustalla on kaupungin ja Fortumin 2017 tekemä sitoumus Espoon kaukolämmön muuttamisesta hiilineutraaliksi 2020-luvulla.
Datakeskuksen rakentaminen on herättänyt vastustusta etenkin paikallisissa asukkaissa.
Espoon kaupungin konsernijaoston varajäsenenä vaikuttava Tuomas Ortia (sd.) kirjoitti Länsiväylän mielipideosastossa (LV 13.–14.11.), että Espoon ei pitäisi hyväksyä 100 megawatin datakeskusta.
Ortia arvosteli keskuksen perusteeksi esitettyjä ilmastolaskelmia ja muistutti, että sähköenergiaa runsaasti käyttävä keskus tuhoaa arvostettua lähiluontoa.
– Minä haluan säilyttää Espoon arvokkaan lähiluonnon enkä sännätä isoimman rahasäkin luokse katsomatta sisään. Todellisia ilmastotoimia Espoon saattamiseksi hiilineutraaliksi nopeammin olisi esimerkiksi Suomenojan hiilivoimalan nopeutettu sulkeminen ja julkisen liikenteen lippuhintojen alentaminen, Ortia kirjoitti.
Johtaja Ilkka Toijala energiayhtiö Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta sanoo, että Hepokorvenkallioon sekä Kirkkonummen Kolabackeniin suunnitellut datakeskukset korvaavat mahdollistavat hiilineutraalin kaukolämmön tuotannon, sillä niistä saatavalla hukkalämmöllä voidaan tuottaa noin 40 prosenttia Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten kaukolämmöstä.
Samalla keskuksen vauhdittavat lisätuulivoiman rakentamista.
– Suuret datakeskustoimijat eivät tukeudu olemassa olevaan sähköntuotantoon vaan tyypillisesti tekevät sähkönostosopimuksen uudesta tuulivoimasta. Tuulivoimaan investoidaan tyypillisesti siellä, missä olosuhteet ovat otollisimmat. Toijala kirjoittaa vastauksena Ortialle.
Jukka Toijalan kirjoitus julkaistaan viikonlopun 20.–21.11. Länsiväylässä.