Koronatartuntojen määrän kasvusta huolimatta sairaalalaitos selviää tehtävästään, arvioi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotustilaisuudessa
Rokottamattomien osuus väestöstä on 14 prosenttia, mutta heidän osuutensa sairaalahoidosta on 70 prosenttia.
Viime viikolla erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tuli yhteensä 137 uutta koronaviruspotilasta. Edellisten viiden viikon aikana määrä on vaihdellut 110–135 välillä. Tehohoitoon tuli viime viikolla 31 uutta koronaviruspotilasta, kun edellisellä viikolla heitä oli 20.
– Uusia potilaita on tullut huomattavan paljon edelliseen viikkoon verrattuna. Jatkossa näemme onko se aaltoliikettä, satunnaisvaihtelua, vai nousutrendi, Voipio-Pulkki toteaa.
– Tietääkseni missään sairaanhoitopiirissä ei kuitenkaan ole kriittistä tilannetta, mutta hereillä täytyy olla. Suuressa mittakaavassa ei ole ollut tarvetta leikkausten siirtoihin koronapotilaiden hoidon vuoksi. Kyse on ollut vain muutamien päivien siirroista, selvittää Voipio-Pulkki.
Hän toteaa, että sairaanhoitopiireissä on painetta, koska virusta on paljon liikkeellä ja rokottamattomia on vielä runsaasti.
Myös perusterveydenhuollon kuormitus ollut suuressa nousussa. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että jos iäkkäämpi henkilö saa tartunnan, hän ei enää pärjääkään kotona.
– Koronapotilaiden tehohoitojaksot ovat pitkiä, se on yksi kuormitusta lisäävä tekijä. Potilassiirtoja on jo jouduttu tekemään ja se on huono merkki, sanoo THL:n projektipäällikkö Anna Katz.