Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvat: Tältä näyttää nyt länsimetron jatkeen asemilla – jokaisella oma ilmeensä ja taideteoksensa

Matinkylästä Kivenlahteen kulkevan länsimetron jatkeen taideteokset ovat valmistuneet, tiedottaa metroa rakentava Länsimetro Oy.

Länsimetron ensimmäisen vaiheen asemat saivat valmistuttuaan kiitosta arkkitehtuuristaan ja ilmeestään.

Lue myös:

"Todellinen taideteos” – Länsimetron hienoin asema henkii Aallon lämmintä tunnelmaa

Samaa ajatusta on nyt haluttu jatkaa metrojatkeella. Jokaisella viidellä asemalla on aseman arkkitehtuuriin sopiva teos. Taiteen avulla halutaan lisätä asemien vetovoimaisuutta, viihtyisyyttä ja tunnistettavuutta.

Lisäksi taiteella on koko aseman suunnitteluun liittyviä tehtäviä – se parantaa metrossa suunnistamista auttamalla matkustajaa erottamaan asemat toisistaan.

– Kymmenet tuhannet ihmiset käyttävät metroa joka päivä. Metroasema on käyntikorttimme ulospäin ja tuo arkeen viihtyisyyttä. Taiteella on hyvin vahva rooli asemien vetovoimaisuuden ja viihtyvyyden tuojana”, kertoo tiedotteessa kulttuurijohtaja Susanna Tommila Espoon kaupungilta.

Liikenteen Matinkylä-Kivenlahti -osuudella on määrä alkaa vuonna 2023. Tällä hetkellä asemilla ja metrolinjalla on käynnissä eri järjestelmien toiminnallisuuden testaaminen erilaisissa poikkeustilanteissa.

Metrojatkeen rakentaminen on edennyt aikataulussa ja pysynyt kustannusarviossa.

Metroliikenne Matinkylään alkoi tasan neljä vuotta sitten 18. marraskuuta 2017, useita vuosia alkuperäisestä aikataulusta myöhässä.

Lue myös:

Länsimetron jatke etenee aikataulussa – koronan vaikutukset työmailla jääneet pieniksi

Metrojatkeen taideteokset edustavat taiteen eri muotoja. Teoksen on myös istuttava aseman arkkitehtuuriin ja oltava helposti ylläpidettävä ja huollettava.

Teokset toteutettiin taiteilijoiden, arkkitehtien ja asemaurakoitsijoiden yhteistyönä osana asemien rakennusurakoita.

Teokset sijoittuvat pääosin asemalaiturille, jossa ne ovat nähtävillä myös metrojunasta. – Pidimme tärkeänä saada länsimetron kakkosvaiheen asemille taiteen eri muotoja ja etsimme kultakin taiteilijalta uudenlaisia avauksia. Samalla teokset edustavat kiinnostavalla tavalla tekijöidensä muuta tuotantoa. On hienoa, että taide haluttiin tuoda näin merkittäväksi osaksi länsimetron Matinkylä-Kivenlahti-osuutta”, toteaa Espoon modernin taiteen museon Emman museonjohtaja Pilvi Kalhama tiedotteessa.