Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avi rajoittaa seisomakatsomojen yleisöä ja yhteislaulutilaisuuksia – Rajoitukset voi välttää yhdellä tavalla

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on päättänyt uusista rajoituksista koko Uudellemaalle. Ne ovat voimassa sisällä korkeariskisissä yleisötilaisuuksissa, kerrotaan avin tiedotteessa.

Rajoitukset tulevat voimaan ensi torstaina. Ne ovat voimassa jouluaattoon saakka koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella.

Rajoitusten vaihtoehtona tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin.

Uudet rajoituksen koskevat tilaisuuksia, joissa on yleisöä seisomakatsomoissa, ja yhteislaulutilaisuuksia.

Sisällä seisomakatsomojen henkilömäärää rajoitetaan niin, että tilaisuudessa voi olla enintään 20 henkilöä, joilla ei ole istumapaikkaa. Istumapaikallisten katsomojen osallistujamäärää ei rajoiteta.

– Rajoitus ei koske yleisötilaisuuksia, joissa koko yleisölle on istumapaikat. Rajoitus ei myöskään koske sellaisia tilaisuuksia, joissa seisomakatsomoon tai -katsomoihin otetaan yhteensä enintään 20 henkilöä, selventää tiedotteessa ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen avista.

Hänen mukaansa ei edellytä, että yleisö istuu omalla paikallaan koko tilaisuuden ajan. Turhaa liikkumista ja tungosta on kuitenkin syytä välttää.

Katsomolla tarkoitetaan päätöksessä tilaa, josta yleisö voi seurata esitystä, ottelua tai vastaavaa tapahtumaa. Siten päätös ei kohdistu esimerkiksi messutoimintaan.

Avin tuore päätös kohdistuu vain tilaisuuden yleisöön, ei henkilökuntaan, esiintyjiin tai esimerkiksi urheiluotteluiden pelaajiin.

Torstaina annetulla päätöksellä rajoitetaan lisäksi sisätiloissa järjestettäviä yhteislaulutilaisuuksia. Tiedotteessa todetaan, että ne ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan koronaviruksen leviämisen kannalta korkeariskisiä tapahtumia.

Jos yhteislaulutilaisuuteen osallistuu yli 20 henkilöä, tilaan saa ottaa enintään puolet muun lainsäädännön nojalla tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä. Yhteislaulutilaisuudella tarkoitetaan tilaisuutta, jonka pääasiallista sisältöä on yhteislaulu. Päätös koskee myös yhteislaulutilaisuuksia, joissa on istumapaikat.

– Olemme pyrkineet kohdistamaan välttämättömät rajoitukset hallituksen hybridistrategian mukaisesti niihin yleisötilaisuuksiin, joissa riskin viruksen leviämiselle arvioidaan asiantuntijoiden mukaan olevan suurin, sanoo Mölsä.

Hän muistuttaa, että koko Suomessa ovat edelleen voimassa tartuntatautilain yleiset terveysturvallisuutta parantavat velvoitteet muun muassa asiakkaiden ohjeistamisesta ja mahdollisimman väljästä sijoittelusta.

Jos tilaisuuden järjestäjä ottaa käyttöön koronapassin, avin määräämiä rajoituksia ei tarvitse noudattaa. Jos koronapassi otetaan käyttöön rajoitusten vaihtoehtona, sitä tulee edellyttää koko tilaisuuden osalta.

Koronapassi pitää tarkastaa tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä. Koronapassia ei tarkasteta henkilökunnalta, esiintyjiltä tai ottelussa pelaavilta urheilijoilta.