Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna odotettua enemmän, ennustaa Hypo, pääkaupunkiseudulla hinnannousu 5,5 prosenttia – Myös lainakulut nousemassa

Asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna kovempaa vauhtia kuin asuntomarkkinoita seuraava Hypo aiemmin ennusti. Hypo korjaa nyt hintojen nousuarviotaan 3,8 prosenttiin, kun se aiemmin ennusti 3 prosentin kasvua. Ensi vuoden ennustetta Hypo nosti 1,5 prosenttiin 1 prosentista.

Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat nousevat Hypon ennusteen mukaan tämän vuoden aikana peräti 5,5 prosenttia ja ensi vuonna 3,5 prosenttia. Pääkaupunkiseudun ennustetta Hypo ei muuttanut.

Syynä ennusteen korjaukseen on se, että asuntokauppa on käynyt niin vahvasti.

Vaikka asuntojen hinnat ovat nousseet tänä vuonna nopeimmin vuosikymmeneen, hinnat silti suuressa osassa maata laskevat.

Korona-ajan poikkeustilanteen rauhoituttua asuntomarkkinat palaavat Hypon ennusteen mukaan kohti vanhaa normaalia. Tämä tarkoittaa, että markkinoita ohjaavat väestökehitys, kaupungistuminen ja ansiokehitys.

Asuntovelallisille Hypon katsauksessa on huonoja uutisia: lainojen marginaalit ja luoton käsittelymaksut ovat nousemassa.

Syynä on kansainvälinen pankkisäätely – niin sanottu Basel-sääntely. Sääntelyn kiristykset kasvattavat pankkien pääomavaatimuksia, jolloin niillä on vähemmän rahaa käytettävissä lainojen myöntämiseen. Tämä nostaa asiakkaiden kustannuksia.

– Suurin kustannusnousu liittyy asuntosijoittamiseen, joka saattaa muuttua monilla piensijoittajilla tuottoisasta sijoitusmuodosta harrastukseksi, jossa itse sijoittaja joutuu uudella tapaa maksumieheksi tai -naiseksi vuokralaisen sijaan, sanoo tiedotteessa Hypon ekonomisti Juho Keskinen.

Hypo julkaisee asuntomarkkinakatsauksia neljä kertaa vuodessa ja talouskatsauksia kahdesti vuodessa.