Espoon kirjastoissa aloitti kuusi uutta lukukoiraa – Lukukoirat auttoivat Raisa Alamerta ymmärtämään, minkä virheen hän oli tehnyt lapsensa kanssa: "Asiasta tuli täysi riita"

Lukeminen: Leppoisa toiminta laajeni yhä useampaan pikkukirjastoon.

Espoolaiskirjastoissa on tänä syksynä aloittanut kuusi uutta lukukoiraa, ja lukukoirat tarjoavat palveluksiaan jo kymmenessä kirjastossa. Toimintaan saatujen uusien nelijalkaisten myötä lukukoirat ovat säännöllisesti tavattavissa yhä useammassa pienessä kirjastossa.

– Etsimme uusia lukukoiraharjoittelijoita sosiaalisessa mediassa. Saimme toistakymmentä ehdokasta, iloitsee espoolainen kirjastonhoitaja Raisa Alameri.

Alameri toi lukukoiratoiminnan Suomeen kymmenen vuotta sitten. Hänen oma koiransa teki koko maan ensimmäisen lukukoirakeikan Sellon kirjastossa 1. kesäkuuta 2011.

– Espoo oli tässä asiassa edistyksellinen. Koirien tuonti kirjastoon oli monessa paikassa ihan no no, Alameri muistelee.

Tällä hetkellä kaupungissa toimii ennätysmäärä lukukoiria, kymmenen. Ennen koronaepidemiaa Espoossa on toiminut enimmillään kuusi lukukoiraa.

Alameren mukaan aikuisten kannattaisi ottaa oppia koiran tavasta kannustaa lukemaan opettelevaa lasta. Alameri kertoo tehneensä aikoinaan itsekin lapsensa kanssa sen virheen, että ryhtyi oitis korjaamaan lapsen lukemaa.

Etsimme lukukoira-harjoittelijoita sosiaalisessa mediassa.

– Korjasin aina ja lapsi heitti kirjan mäkeen. Asiasta tuli täysi riita, kun minä olin väsynyt ja hän oli väsynyt. Opin myöhemmin, etten ollut paras tuki.

Koira ei sen sijaan korjaa mitään, ja tämä haastaa lapsen korjaamaan lukemisen virheitä itse, Alameri sanoo.

– Juju on siinä, että koira kuuntelee lukemisen rytmiä ja kun lukija jää jumiin, kääntyy koira usein katsomaan. Joku koira saattaa jopa tökkäistä, ja silloin saatan sanoa, että katso, kun Emil-koira kannustaa.

Hänellä itsellään on kaksi koiraa, Emil ja Bruno, jotka toimivat myös lukukoirina.

Lukukoirat tapaavat yli 5-vuotiaita lapsia, koska moni lapsi kiinnostuu silloin aakkosista.

– Se on hyvä hetki tutustua lukemismaailmaan ilman stressiä.

Alameri kertoo, että monissa kunnissa lukukoirien avulla pyritään yksinomaan innostamaan lapsia lukemaan.

– Meidän ajatuksemme Espoossa on ohjata lukukokemusta niin, että olet hyvä kansalainen, vaikka et olisikaan innokas lukutoukka. Tärkeintä olisi, että kaikki pärjäisivät kirjoitettua tietoa ja symboliikkaa pursuavassa yhteiskunnassa. Hitaus ei ole ongelma.

Suurin osa lukukoiralle lukemaan tulevista on 1–3 -luokkalaisia.

– Koira parantaa omanarvontuntoa. Vaikutus perustuu siihen, että koiralle luettaessa stressitaso ja sydämensyke laskevat ja ihminen rauhoittuu, kun hän huomaa, että koira heiluttaa häntää, vaikka lukeminen olisi hidasta.

Vaikka kirjastojen lukukoiratoiminta oli koronan vuoksi puolitoista vuotta katkolla, jatkoi Alameri kirjastopedagogin työtään omien lukukoiriensa kanssa etänä.

– Olen tavannut koululuokkia etänä koirieni kanssa. Koirat oppivat heti etätyön. Kun laitan luurit päähän, ovat ne pyrkimässä syliin, että nyt ruvetaan töihin.

Alameren Emil-koira kiertää tänä syksynä kirjastoauton mukana Espoon ruotsinkielisiä kouluja. Kierroksella koululaisille vinkataan kirjoja, ja jos oppilaat käyvät lukemassa vinkattua kirjaa lukukoiralle, saavat he palkkioksi koiran kuvalla varustetun kirjanmerkin.

Espoossa on juuri otettu käyttöön myös lukupassi, johon saa tarran lukukoiralle luettuaan.

– Suosittelen tätä äideille ja isille, joiden hermo menee lukuläksyn kuuntelussa. Kaikki pääkaupunkisedun lukukoirat ovat käytettävissä, Alameri muistuttaa.

Alameri on jäämässä eläkkeelle, mutta hän aikoo jatkaa työtä Emilin kanssa vapaaehtoisena.

Lukukoirat

Kymmenen lukukoiraa valmiina kuuntelemaan hitaampaakin lukijaa

Lukukoiria toimii tällä hetkellä Sellon, Ison Omenan, Tapiolan, Entressen, Nöykkiön, Soukan, Laajalahden, Karhusuon, Kauklahden ja Kalajärven kirjastoissa.

Lukukoirat ovat tulossa myös Viherlaakson ja Lippulaivan kirjastoihin.

Mukana toiminnassa on muun muassa portugalinvesikoira, shetlanninlammaskoira, mäyräkoira, lapinkoira, labradorinnoutaja ja chihuahua.

Lukukoirat ja heidän omistajansa toimivat vapaaehtoispohjalta ja tulevat kirjastoihin paikalle kerran tai kaksi kuukaudessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut