Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaiset koronapotilaat kuormittavat sairaaloita – Espoon sairaalassa 12 potilasta, Husissa kymmenkunta

Kasvava koronatapausten määrä näkyy sairaalahoitoa tarvitsevien espoolaisten määrissä.

– Päivissä ei ole tapahtunut dramaattista muutosta, mutta tautimäärät ovat kasvaneet vähitellen. Tämä näkyy pienellä viiveellä sairaalahoidon tarpeessa, sanoo terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen.

– Espoon sairaalassa on 12 koronapotilasta ja Husin sairaaloissa hoidetaan noin kymmentä espoolaista tällä hetkellä, kertoi Paananen torstaina.

Koronatartuntojen määrä on kasvanut viime viikkojen ajan, ja tällä hetkellä Espoossa todetaan reilut 400 koronavirustartuntaa viikossa.

Koronan ilmaantuvuusluku on Espoossa 262, mutta todellisuudessa määrät ovat suuremmat. Testauskriteerien löyhentäminen pudotti testimääriä ja yhä harvemmat lieväoireiset tulevat tällä hetkellä koronatestiin.

– Tautia on paljon liikkeellä, Paananen muistuttaa.

Kahden koronarokotteen kattavuus on nyt 81,8 prosentilla yli 12-vuotiaista espoolaisista.

– THL:n mukaan rokottamattomilla on 33-kertainen riski joutua koronan vuoksi tehohoitoon ja 19-kertainen riski joutua sairaalahoitoon verrattuna rokotettuihin.

Paananen toivoo, että koronaa vastaan rokottamattomat kävisivät vielä ottamassa rokotteet. Hän kannustaa myös noudattamaan pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän linjausta, jonka mukaan rokottamattomien tulisi käyttää maskia kaikissa julkisissa sisätiloissa. Koko väestölle maskia suositellaan käytettäväksi ainakin joukkoliikenteessä ja sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.

Paananen kertoo itse käyttävänsä edelleen maskia esimerkiksi ruokakaupassa asioidessaan.

– En ole vielä itse luopunut maskinkäytöstä, hän sanoo.

– Kysymys on, kuinka pitkään maskeja vielä käytetään. Asiassa korostuu oma harkinta. Mutta koska epidemiatilanne on huonontunut, on maski halpa ja helppo keino suojata itseä ja muita, Paananen muistuttaa.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on menehtynyt 76 espoolaista kaupungin omien ja ostopalvelujen piirissä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätti torstaina rajoittaa sisätiloissa järjestettäviä tilaisuuksia, jotka luokitellaan korkeariskisiksi koronaviruksen leviämisen kannalta. Tällaisia ovat yhteislaulutilaisuudet sekä tilaisuudet, joissa on yleisöä seisomakatsomoissa. Rajoitukset tulevat voimaan 25. marraskuuta.

– Rajoitustoimet todennäköisesti painavat ilmaantuvuutta alas päin. Epidemian ennustaminen on hankalaa, mutta olemme varmasti melko pitkään tämän pandemian keskellä, Paananen summaa.

Rajoitusten vaihtoehtona tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin.