Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmiö: Rippikoulun suosio murenee ja säilyy – Vantaan ja Espoon nuoret kulkevat nyt osin eri suuntiin

Rippikoulu kiinnostaa seurakuntaan kuuluvia espoolaisnuoria, sillä 97 prosenttia heistä on ilmoittautunut vuoden 2022 ripareille.

Nuoria kiinnostaa etenkin erikoisriparit, kuten seikkailu-, pääsiäis- ja lasketteluriparit, jotka täyttyivät nopeasti.

Espoon seurakuntien rippikouluihin osallistuu ensi vuonna noin 2400 nuorta.

Vantaalla tilanne on muuttumassa. Viime vuonna 15-vuotiaista vantaalaisista kirkkoon kuuluvista nuorista rippikoulun kävi enää 89 prosenttia. Kävijöiden määrä on laskenut neljän vuoden aikana kahdeksalla prosentilla.

Kaikista vantaalaisnuorista riparin kävi viime vuonna alle 60 prosenttia.

Vantaan Sanomien haastattelema Hakunilan seurakunnan pappi Tiina Palmu näkee riparilaisten määrän vähenemisen osana yhteiskunnallista muutosta poispäin kansankirkosta.

– Rippikoulun käyminen ei ole samanlainen itsestäänselvyys kuin ennen. Evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärä on laskenut ja Vantaa on aiempaa moniuskontoisempi ympäristö.

– Aiemmin saatettiin ajatella, että rippikoulu on pakko käydä 15-vuotiaana. Rippikoulun voi käydä myöhemminkin, Palmu sanoo Vantaan Sanomien haastattelussa.

Espoon rippikoululaiset arvioivat rippikoulun kiitettäväksi.

Espoon seurakuntien rippikouluihin hakee vuosittain joitakin kymmeniä nuoria, jotka eivät kuulu kirkkoon.

− Rippikoululla on edelleen vahva asema nuorisokulttuurissa. Viesti siitä, että rippikoulu on hauska ja mielekäs, kulkee nuorten puskaradiossa. Rippikoulun kehittämiseksi on myös seurakunnissa nähty paljon vaivaa, kasvatuksen asiantuntija Johanna Hirsto Espoon seurakunnista sanoo tiedotteessa.

Ilmoittautuminen vuoden 2022 rippikouluihin on päättynyt Espoossa.

Yksittäisiä vapaita paikkoja voi vielä kysyä suoraan seurakuntien rippikouluvastaavilta.