Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon kaavoittajille ja poliitikoille taas takaisku – Espoonjoen ja kirkon viereinen hulppea lisärakentaminen nurin oikeudessa

Kaavoitus: Hallinto-oikeuden mukaan Jokisillan alueen suunnittelussa on otettava huomioon maakunnallisesti arvokkaan kulttuuriympäristön vaaliminen.

Espoon kaupungin suunnitelmat sallia mittava kerrostalorakentaminen Espoonjoen rantaan vanhaan kulttuurimaisemaan ovat vastatuulessa. Hallinto-oikeus on kumonnut kaupunginvaltuuston hyväksymän asemakaavan.

Espoon keskuksen laidalle vastapäätä hautausmaata on suunniteltu kuutisen vuotta uutta kerrostaloaluetta.

Jokisillan asemakaavassa on osoitettu yli 21 000 kerrosneliötä rakennusoikeutta, joka mahdollistaa asuntojen rakentamisen noin 400 uudelle asukkaalle.

Espoonjoen rantatörmälle on suunniteltu terassitaloja, jotka nousevat kuusikerroksisiksi ylös mäkeä päin mentäessä.

Tällä hetkellä runsaan kahdeksan hehtaarin alueella on neljä 1940–50-luvuilla rakennettua pientaloa ja 1960-luvulla rakennettu Espoon VPK:n toimitalo.

Lue myös: Espoonjoen kulttuurimaisemaan nousevista kerrostaloista valitettiin hallinto-oikeuteen – "Kiistatta Espoon arvokkain perinneympäristö"

Valtuuston asemakaavapäätöksestä jätettiin kolme valitusta.

Hallinto-oikeus perustelee valtuuston päätöksen kumoamista maisemanäkökohdilla ja luontoarvoilla sekä pitää kaupungin tekemiä selvityksiä puutteellisina.

Uusi asemakaava-alue sijoittuu Espoossa maisemallisesti erittäin aralle alueelle hautausmaan ja keskiaikaisen kirkon läheisyyteen.

Hallinto-oikeuden mielestä suunnittelussa on otettava huomioon maakunnallisesti arvokkaan kulttuuriympäristön vaaliminen. Tämä ei ole kaavasuunnittelussa oikeuden mukaan toteutunut.

Oikeus huomauttaa myös, että kaava-alueen luontoarvojen säilyttäminen ei tule tarpeeksi ilmi asemakaavassa ja selvitykset ovat puutteellisia.

Myös juridisiin seikkoihin on oikeuden päätöksessä viitattu. Asemakaavan maankäyttö poikkeaa hallinto-oikeuden mukaan voimassa olevasta yleiskaavasta.

Lue myös: Espoonjoen rantatörmän terassitalohanke etenee – kaupunginhallitus hyväksyi kaavan

Hankkeen takana on YIT Rakennus Oy, jolla on sopimukset alueen maanomistajien kanssa. Espoon kaupunki on yksi maanomistajista.

Espoo on tehnyt neljän maanomistajan kanssa sopimukset, joilla kaupunki saisi noin miljoona euroa ja joitakin pienehköjä alueita, jotka jäävät puistoiksi.

Joenrantaan jää asemakaavassa puistovyöhyke, jossa kulkee yleinen kävelytie.

Kaavasta valittanut Espoon ympäristöyhdistys on todennut, että arvokkaaseen kulttuurimaisemaan ei tule rakentaa kaavan esittämää kerrostalokompleksia. Paikka on tuomiokirkon ja hautausmaan vieressä ja herkässä jokiympäristössä, jossa esimerkiksi lepakot ruokailevat.

Kaavan mahdollistama lisärakentaminen kohdistuu yhdistyksen mukaan Espoon merkittävimpään kulttuurimaisemaan ja lepakkopopulaation esiintymisalueelle.

Espoo on kokenut viime aikoina toistuvasti takaiskuja kaavoittaessaan tilaa uusilla asuinalueille. Äskettäin korkein hallinto-oikeus vahvisti, ettei Suvisaariston herkkään luontoympäristöön voida kaavoittaa pientaloa Espoon haluamalla tavalla.

Ely-keskus on puolestaan tukistanut Espoota Pohjois- ja Keski-Espoon osayleiskaavasta, josta tehty esitys oli valvovan viranomaisen mukaan monilta osin puutteellinen.