Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunnettu ravintoloitsija tylyttää: "Alko ryssi totaalisesti"

Alko ilmoitti lokakuun loppupuolella, että uuden sadon Beaujolais Nouveau- sekä Beujolais Nouveau Villages -viinejä ei saada tänä vuonna myyntiin. Syyksi Alko kertoi satokauden haasteet. Tieto herätti myrskyn viinin ystävien parissa. He olivat odottaneet marraskuun kolmantena torstaina vietettävää viinijuhlaansa.

Alko kommentoi (HS 20.10.), ettei se pystynyt aikataulullisesti enää avaamaan uutta hakua, jossa olisi etsitty 10–12 euron hintatasoon sopivia tarjouksia.

Ravintoloitsija, sommelier ja viinin maahantuoja Samuil Angelov sanoo, että jo kesällä tiedettiin Beaujolais Nouveaun hinnan tuleva nousu.

– Siinä vaiheessa ensimmäiset maahantuojat vetäytyivät pois. Emme pystyneet tarjoamaan (viiniä) Alkon määrittelemällä hinnalla, Angelov sanoo Länsiväylälle.

Tästä syystä kaikki maahantuojat vetäytyivät, ja sekin oli tiedossa Angelovin mukaan jo elokuussa.

– Olisimme voineet tarjota niin sanottuihin pientilauseriin viiniä. Alko pahoitteli kuitenkin kirjeessään, etteivät he ehtineet tehdä uutta hakua. Hyvä idea, mutta se ei toimi.

Angelov toteaa, että nopeasti muuttuvassa maailmassa myös isojen Alkon kaltaisten toimijoiden pitäisi pystyä reagoimaan nopeammin.

– Alko ryssi totaalisesti. He haluvat olla kuskin paikalla. Määritellä hinnan ja ohjata suomalaista markkinaa. Siksi he päättivät olla ottamatta viinejä. Monopoli kuvittelee, että he määräävät tahdin ja muut vikisevät, hän harmittelee.

Angelov huomauttaa, että Ruotsissa System Bolaget oli valmis nostamaan omia hintojaan.

– He ottivat viiniä vähemmän myyntiin, mutta olivat valmiita myymään sen kalliimmalla.

Suomeen maahantuotiin tänäkin vuonna Beaujolais Nouveauta monta lavaa, Angelov huomauttaa. Viiniä ei ravintoloissa myydä kuitenkaan yhtä paljon kuin Alkossa.

– Uuden sadon viiniä on ollut myynnissä Suomessa yli 30 vuotta ja sen saapumisesta on tullut monille perinne, hän jatkaa.

Kyse onkin Angelovin mukaan pikemmin kansallisesta viinijuhlaperinteestä kuin viininautinnosta. Suurin osa ostaa viiniä yhden pullon ja sen rinnalle pari muuta.

– Onko se (Beaujolais Nouveau) makuelämyksenä korvaamaton, ei. Onko viinijuhlaperinne tapahtumana kiva, miksei.