Alle 30 euron samppanjapullo on pian historiaa Alkossa – alaa kansainvälisesti seuraava asiantuntija kertoo syyt

Alko ilmoitti lokakuun lopussa, että uuden sadon viinejä odottelevat jäävät ilman Beaujolais Nouveauta tänä vuonna.

Julkisuuteen Alko perusteli tilannetta ilmasto-ongelmilla ja sen aiheuttamalla nopealla hintamuutoksella, johon Suomessa ei ehditty reagoida riittävän nopeasti.

Uuden sadon viiniin liittyvä kohua kommentoi ravintoloitsija, sommelier ja viinien maahantuoja Samuil Angelov. Hänen mielestään Alko olisi ehtinyt reagoida tilanteeseen.

Sen sijaan Alkon mainitsemat ilmasto-ongelmat ovat uhka koko viinialalle, mikä johtaa väistämättä hinnankorotuspaineisiin. Ilmiö koskee useita viinejä, mikäli Angelovin veikkaus osuu oikeaan.

Hän arvioi, että esimerkiksi alle 30 euron samppanja on pian Alkossa historiaa.

– Hyvin mahdollista, ettei samppanjaa enää saada nykyiseen hintaan. Syynä ovat ilmastonmuutos ja luonnonkatastrofit, ääri-ilmiöt säässä, kuten Pohjois-Saksassa ja Benelux-maissa nähtiin. Ilmasto on sairas.

Viiniköynnösten kukinnan jälkeen iskevä halla pienentää satoa, mutta viinin valmistuksen kustannukset pysyvät samana. Tästä syystä kuluttajahinnat nousevat, arvioi viinialan kehitystä kansainvälisen liiton hallituksen jäsenen roolista seuraava Angelov.

Hän on huolissaan myös siitä, miten ääri-ilmiöt vaikuttavat laatuviinien alueilla.

– Sancerren hinta on tässä sadossa noussut 30 prosenttia, Chablis’n ja samppanjan hinnoissa on nousupaineita, samoin Burgundin.

Niin kutsuttuja, edullisempia "kyykkyviinejä" on tarjolla edelleen, sillä maailmalta löytyy Angelovin arvion mukaan paikkoja, joista niitä saadaan.

Bordeauxin sato on pitkästä aikaa ollut hyvä, joten sen hinta pysynee samalla tasolla.

– Saksalaisten laatuviinien hinnat tulevat nousemaan, Angelov povaa.

Hänellä onkin viininystäville selkeä viesti:

– Jos haluat jatkossa juoda oman suosikkialueesi viinejä, sinun on oltava valmis maksamaan niistä enemmän.

Samuil Angelov on kansainvälisen Sommelierliiton A.S.I:n Association Sommelier Internationalin hallituksen jäsen ja Muru Diningin sommelier ja ravintoloitsija.

Suomalaisia alan kansaivälisessä kisassa

Kyproksella kisattiin eilen Euroopan ja Afrikan parhaimman sommelierin tittelistä. Kärkikastiin sijoittuivat Italia, Tanska ja Itävalta. Angelov veikkasi finaalipäivänä, että kolmen joukkoon sijoittuvat Saksaa, Tanska ja Itävalta. Suomesta paikalla ol Heidi Mäkinen, joka on suorittanut viinialan kansainvälisesti arvostetuimman tutkinnon Master of Winen. Hän edusti kisassa kilpailukomiteaa. Ravintola Murun sommelier Taneli Lehtonen osallistui kilpailuun, mutta ei sijoittunut kymmenen kärkeen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut