Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden palomies omistaa palkintonsa kuolleille kollegoilleen: "Vetää nöyräksi"

Vuoden Palomieheksi 2021 on valittu espoolainen Juha Höök, joka on kehittänyt pelastusalan työturvallisuutta jo kahdella vuosikymmenellä. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen paloesimies tunnetaan etenkin uhka- ja väkivaltatilanteiden työturvallisuusasiantuntijana ja kouluttajana.

– Pelastusalan henkilöstö kohtaa työssään haastavia ja uhkaavia tilanteita, joihin on tärkeää valmistautua etukäteen. Alan vaaranpaikat ja riskit on tunnistettava, sillä työturvallisuus koskee meitä kaikkia, eikä terveyden tai hengen menettäminen kuulu työnkuvaan, vaikka toimitaankin keskimääräistä vaarallisemmissa tehtävissä, Juha Höök toteaa tiedotteessa.

Höökillä on vuosikymmenten kokemus pelastusalalta. Hän aloitti jo nuorena poikana vapaaehtoisen palokunnan riveissä ja on vuosien saatossa kasvanut vakinaisen pelastustoimen ammattilaiseksi. Kiinnostus pelastusalan työturvallisuuteen heräsi tiedotteen mukaan oman, ensihoitotehtävällä tapahtuneen työtapaturman jälkeen.

Uhka- ja väkivaltatilanteiden työturvallisuuden uranuurtajana Höök on toiminut monissa valtakunnallisissa työturvallisuutta kehittävissä työryhmissä, kuten Pelastusopiston ja sisäministeriön työturvallisuushankkeissa. Lisäksi hän on tehnyt opinnäytetyönsä pelastustoimen työturvallisuudesta sekä toiminut uhkatilanteiden työturvallisuuden pääkouluttajana Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella.

Perusteina Höökin valinnalle tiedotteessa mainitaan ansiokas työ pelastusalan työturvallisuuden hyväksi ja siihen liittyvän osaamisen kehittäjänä ja kouluttajana, ja hänen pelastusalan arvojen hyväksi tekemä konkreettinen työ.

Pelastusopiston aulaa koristaa Pelastusalan muistotaulu ja jokaiselle valmistuvalle pelastajalle jaettava pelastajan ammattitutkintomerkki eli Pelastajamerkki ovat osoituksia Höökin tekemästä pelastusalan arvojen mukaisesta työstä.

– Valinta Vuoden Palomieheksi vetää nöyräksi. Haluan omistaa huomionosoituksen niille kollegoille, jotka ovat menettäneet henkensä tai terveytensä työssään, Höök sanoo tiedotteessa.

Höök painottaa, ettei pelastusala ole vielä valmis työturvallisuuden osalta, vaikka paljon onkin saatu aikaan. Työtä riittää hänen mukaansa esimerkiksi valtakunnallisen poikkeamaraportointijärjestelmän työstämisessä sekä työturvallisuuskoulutuksen yhtenäistämisessä.

– Olen kuitenkin iloinen, että pelastusalan silmät ovat auenneet työturvallisuudelle ja aiheesta puhutaan ja toimintaa kehitetään, sillä työturvallisuus on meitä kaikkia yhdistävä tekijä pelastusalalla, Höök muistuttaa.

Vuoden Palomies on tunnustuksenosoitus esimerkillisestä toiminnasta, erityistä tunnustusta ansaitsevan pelastustehtävän suorituksesta tai muusta teosta, joka kohottaa pelastusalan, pelastuslaitosten tai palokuntien arvonantoa. Valinnan tekee vuosittain toimikunta, johon kuuluvat edustajat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä, Suomen Palopäällystöliitosta, Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta ja Suomen Sopimuspalokuntien Liitosta. Vuoden Palomies on valittu vuodesta 1982 lähtien. Tunnustus julkistettiin tänä vuonna Pelastustoimen ajankohtaispäivillä Oulussa.