Ravintolat: Legendaarinen Snacky-brändi on nyt uuden omistajan hallussa. Tuotteita saa Foodoran ja Woltin kautta.
Viitisen vuotta sitten pääkaupunkiseudun katukuvasta hävinnyt pikaruokaravintola Snacky on tehnyt paluun.
Snackyn virtuaaliravintola eli haamukeittiö toimii nyt Helsingin Hietalahdessa, josta ruokaa voi tilata ainoastaan Woltin ja Foodoran kautta.
Snackyn tuotteita valmistaa Hietalahdessa Ride Kitchen -yritys.
Snacky muistetaan etenkin Poliisi-, Taksi ja Pressa -hampurilaisistaan. Poliisi on kerroshampurilainen munalla. Sitä mainostettiin muun muassa sloganilla: "Poliisissa on munaa!".
"Tuplamällin" tilaaminen tarkoittaa taas kaksinkertaista annosta Royal-kastiketta.
– Reseptiikka on Royal-kastikkeen osalta identtinen entiseen verrattuna, sama valmistaja ja sama kastike. Hampurilaispihvi on vaihtunut niin, että se on aina tuore ja kotimainen, sanoo Ride Kitchen -yrityksen perustaja Anssi Karppinen Länsiväylän sisarlehti Helsingin Uutisille.
Karppisen mukaan Snacky on leviämässä myös Espooseen, sillä Ride Kitchen etsii parhaillaan uutta keittiötilaa Espoosta.
– Avaamme sinne Ride Kitchenin heti, kun sopiva tila löytyy. Snacky tulisi siihen myös.
Snacky toimi ensimmäisen kerran pääkaupunkiseudulla 1980–1995.
Hämeenheimojen perheyritys perusti tuolloin 14 autogrilliä, jotka toimivat muun muassa Ruskeasuolla, Itäkeskuksessa, Pukinmäessä, Käpylässä, Kontulassa ja Ala-Tikkurilassa. Näiden lisäksi Snackyjä oli Espoossa, Hämeenlinnassa, Tampereella ja Oulussa.
Vuonna 1995 Carrols osti Snackyn liiketoiminnan, jolloin ketju hävisi yli kymmeneksi vuodeksi. Uuden yrittäjän omistuksessa brändi heräsi eloon taas 2007.
Toistaiseksi viimeinen Snackyn kivijalkaravintola toimi Pihlajistossa 2016 saakka. Ketjun omistanut Effect Investment Oy haki itsensä konkurssiin loppuvuodesta 2015.
Vuonna 2018 Snackyn entinen toimitusjohtaja tuomittiin neljäksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen sekä maksamaan miljoonakorvauksia. LV:n sisarlehti Helsingin Uutiset kertoi tuolloin, että Nieminen ehti kantaa pankista konkurssikypsän yrityksen tililtä kassikaupalla rahaa. Nieminen määrättiin viiden vuoden liiketoimintakieltoon.
Snackyllä on ollut vuosien aikana siis useita omistajia.
Anssi Karppinen sanoo, ettei Ride Kitchen omista Snackyn brändiä, vaan toimii yhteistyökumppanina. Nykyinen omistaja ei Karppisen mukaan halua esiintyä julkisuudessa.
Omistajana on kuitenkin eri taho kuin vuoden 2015 konkurssin aikaan.
Talouskohujen lisäksi Snacky muistetaan myös räväkästä markkinoinnista, jossa käytettiin muun muassa vähäpukeisia missejä. Yksi tunnetuimmista Snackyn mannekiineistä oli vuoden 2011 Miss Suomi Sara Sieppi, joka esiintyi mainoskampanjan kuvissa miltei alasti. Mainoksesta nousi kohu, ja vuonna 2015 Mainonnan eettinen neuvosto moitti Snackyn sitä naisia syrjiväksi ja hyvän tavan vastaiseksi.
Millä tyylillä Snacky-ravintolaa nyt markkinoidaan?
– Snackyn markkinointi oli oman aikansa ilmiö. Nyt Ride Kitchen haluaa pitää huolen, että huomio Snackyssä pysyy stadin kuuluisimmissa hampurilaisissa. Voihan olla, että hassutellaankin hieman: Älä siis heti pelästy jos kaverisi on tilannut teille Poliisit tai muutaman Taksin oven taakse, Karppinen heittää.
Hän sanoo, että Poliisin, Taksin ja Pressa lisäksi valikoimiin tulevat myös muut suosikit kuten Iso Poliisi, Kalakerros ja Jättijuusto.
Ride kitchen -virtuaaliravintoloita on Hietalahdessa, Tukkutorilla ja Turussa. Niissä valmistetaan muun muassa Crispy Chickenin, Burger Lovers Restaurantin ja Detroit Crust Pizzan annoksia.
Snackyn paluusta pääkaupunkiseudulle kertoi ensin Helsingin Uutiset.