Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palomiehistä uhkaa tulla Länsi-Uudellamaalla pula – Pelastusjohtaja Veli-Pekka Ihamäki lyö pöytään pysäyttävät luvut: "Hilkulla mentiin, ollaanko minimivahvuudessa vai mennäänkö sen alle"

Pelastajakoulutus on saamassa ensi vuodelle lisämäärärahaa, jolla pystyttäisiin nostamaan aloituspaikkojen määrää 24 opiskelijalla. Lisäksi ensi vuonna alkaisi ruotsinkielinen pelastajakurssi 30 oppilaalle.

Lisärahat sisältyvät sisäministeriön täydentävään talousarvioehdotukseen.

Taustalla on lähivuosina uhkaava pula palomiehistä. Vuoteen 2030 mennessä alalle tarvitaan noin 1 000 pelastajaa lisää.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Veli-Pekka Ihamäki pitää lisäyksiä oikeansuuntaisina, mutta riittämättöminä.

– Nykyisillä määrillä Kuopion pelastusopisto pystyy tuottamaan noin 1 200 opiskelijaa 10 vuoden aikana, kun tarvittaisiin 2 500. Rahoituslisäykset pitäisi ehdottomasti saada pysyviksi, Ihamäki sanoo Länsiväylälle.

Erityisen tervetulleena Ihamäki pitää ruotsinkielisten pelastajien koulutusta.

– Se on erityisen tärkeää Länsi-Uudellamaalla. Ruotsinkielisistä pelastajista on ollut iso pula. Edellisen kerran ruotsinkielinen pelastajakoulutus päättyi vuonna 2012.

Lopetusuhan alla ollut Helsingin pelastuskoulu sai marraskuun alussa jatkoaikaa, kun koululle myönnettiin toistaiseksi voimassa oleva toimilupa.

Ihamäki pitää päätöstä hyvänä ja toivoo, että Helsingin pelastuskoulun toiminta on nyt turvattu.

– Uudellamaalla pitää ehdottomasti olla alueellista pelastuskoulutusta, sekä säännöllisesti myös ruotsinkielistä koulutusta. Sillä tavoin saamme helpommin myös vuosilomansijaisia.

Pääkaupunkiseudulla pula palomiehistä on näkynyt erityisesti Helsingissä, mutta ongelmia on ollut myös Länsi-Uudellamaalla.

– Viime keväänä meillä oli tilanne, jossa olisimme tarvinneet kesäksi 40 vuosilomansijaista, mutta saimme 8. Selvisimme siitä ylitöillä ja lomajärjestelyillä. Hilkulla mentiin, ollaanko minimivahvuudessa vai mennäänkö sen alle, Ihamäki toteaa.

Ihamäen mukaan Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos on kuitenkin onnistunut pysymään houkuttelevana työpaikkana.

– Helsingissä oli taannoin tilanne, jossa avoinna oleviin virkoihin tuli vähemmän hakemuksia kuin mitä virkoja oli avoinna. Meillä tilanne on ollut vähän parempi. Viimeksi kun virkoja oli avoinna, kahdeksaan virkaan tuli noin 30 hakemusta, Ihamäki kertoo.

Palomiehiä tarvitaan Espoossa ja muualla läntisellä Uudellamaalla lähivuosina lisää, sillä alueelle on rakenteilla ja suunnitteilla useita paloasemia.