Suomalaisen Klubin tiloissa Helsingin Kampissa nähtiin tiistaina erikoinen episodi. Alkamassa oli klubin vakiotapahtumiin kuuluva ministerilounas, jonne tällä kertaa oli lupautunut vieraaksi liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.).
Harakan puhetta ei kuitenkaan paikalla kuultu, sillä puheenvuoronsa alkaessa Harakka oli ilmoittanut yleisölle, että hän ei tällaisessa tilaisuudessa puhu, jonne naiset eivät pääse. Suomalaisen Klubin sääntöihin kuuluu, että naisia ei hyväksytä jäseniksi.
Suomalaisen Klubin puheenjohtaja Raimo Ilveskero vahvistaa Helsingin Uutisille, että kuvatun kaltainen tilanne eilen tapahtui.
– Hän halusi jättää tilaisuuden puheenvuoroonsa käyttämättä.
Ministeri Harakka oli tämän jälkeen poistunut paikalta.
Miten Harakan ilmoitukseen paikalla suhtauduttiin?
– No meillä on näkemys, että kaikilla on oikeus mielipiteeseensä.
– Me olemme omaksuneet vanhempien ihmisten käyttäytymistavat, joihin kuuluu hieman erilainen lähestymistapa, mutta hän nyt valitsi tämän ratkaisun.
Ministeri Harakan esikunnasta viestitettiin HU:lle, ettei Timo Harakka kommentoi tapahtunutta.
Ministerivierailut ovat Suomalaisen Klubin 145-vuotisen historian vakio-ohjelmaa. Ennen koronarajoituksia niitä tyypillisesti järjestettiin kaksi kertaa vuodessa.
– Ministereitä on ollut lukemattomia sekä jäseninä että puhujina, toteaa Ilveskero.
Ilveskero sanoo, että ei muista omana noin vuosikymmenen kestäneenä klubiaikanaan mitään vastaavaa tapahtuneen.
– Kyllä vierailut tähän mennessä ovat toteutuneet, tosin ministereillä voi olla nopeitakin tehtäviä, joita he joutuvat hoitamaan, jolloin jotain aiemmin sovittua voi joutua siirtämään.
Entisen Ylen toimittajan ja nykyisen ministerin Timo Harakan on täytynyt tietää etukäteen, että Suomalainen Klubi ei ota jäsenikseen naisia, joten tilaisuuteen lupautumista ja sen jälkeen puheen perumista paikan päällä voi pitää eräänlaisena mielenilmauksena.
Tuleeko tämä vaikuttamaan jollain tavalla siihen, että Klubi esimerkiksi pohtii naisten ottamista jäseniksi?
– Ei. Mahdolliset sääntömuutokset lähtevät ihan klubin sisältä ja omista lähtökohdista. Sääntömuutos ei ole tällä hetkellä tapetilla, vastaa Ilveskero.
Hänen mukaansa edellisen kerran sääntömuutos on tehty vuonna 2017, eikä se koskenut jäsenkriteereitä.
– Tasavallan lakien mukaan toimitaan.
Suomalainen Klubi hyväksyy jäsenikseen maineeltaan hyväksi tunnettuja, miespuolisia Suomen kansalaisia. Jokaisella uudella liittyjällä tulee olla kaksi suosittelijaa Suomalaisen Klubin olemassa olevista jäsenistä.

Vuonna 2019 silloinen Suomalaisen Klubin puheenjohtaja Matti Viljanen perusteli MTV:lle, että johtokunta oli käsitellyt jäsenasiaa ja tullut tulokseen, ettei muutokselle ole tarvetta. Viljanen sanoi tuolloin, että muun muassa aktiivinen harrastustoiminta on painottunut miehille ja viittasi esimerkiksi "pappajumppaan" – jäsenten keski-ikä oli jutun mukaan 65 vuotta.
Verkosta löytyvässä klubin jäsenhakemuksessa potentiaalinen ehdokas voi listata kiinnostuksensa kohteita, kuten esimerkiksi gastronomia, sikarikerho, seniorijumppa, kuoro, kuvataiteet, runous sekä digikuvaus. Harrastusmahdollisuuksia on klubin verkkosivujen mukaan jopa jokaiselle päivälle.
– Klubi tarjoaa jäsenilleen monipuolista ohjelmaa ajankohtaisista yhteiskunnallisista aiheista, lukuisilta kulttuurin ja harrastusten aloilta, kuorotoiminnasta kirjallisuuteen, historiasta ulkopolitiikkaan, biljardista golfiin, Suomalaisen Klubin verkkosivuilla kerrotaan.
– Klubi on myös paikka, jossa voi luoda yhteyksiä eri alojen sekä yhteiskunnan ja talouselämän toimijoihin, sivusto muistuttaa.