Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuuksion koulua uhkaa lopetus – Espoo aloittaa nyt säästöt kouluistaan ja se voi tarkoittaa sekä lakkautuksia että uusia entistä isompia oppilaitoksia

Koulut: Nuuksion koulun lakkauttamisesta tulevat vuosittaiset säästöt arvioidaan olevan reilut 300 000 euroa.

Tämä lukuvuosi saattaa jäädä Nuuksion koulun viimeiseksi. Espoon kaupunki pyrkii säästösyistä luopumaan pienimmistä kouluistaan ja ensimmäiseksi katseet on kohdistettu kaupungin pienimpään kouluun, 35 oppilaan opinahjoon Nuuksiossa.

Kaupunki järjestää Nuuksion koulun tilanteesta asukastilaisuuden 16. joulukuuta.

Esitys koulun lakkauttamisesta on määrä tuoda kasvun ja oppimisen lautakuntaan tammikuussa.

– Ennuste on se, että Nuuksion koulun oppilasmäärä on edelleen pienentymässä hyvin pienestä. Sikäli tilanne ei näytä kovin hyvältä, kertoo Espoon suomenkielisen perusopetuksen johtaja Juha Nurmi.

Tällä hetkellä Nuuksion koulussa toimivat vuosiluokat 2–6. Täksi lukuvuodeksi ekaluokkalaisia ei otettu kouluun lainkaan.

Nuuksion koulun lakkauttamisen on laskettu tuovan vuosittain reilun 300 000 euron säästöt. Nurmen mukaan säästöjä tulisi sekä tilakustannuksista että ryhmäkokojen ”normalisoitumisesta”.

Nurmen mukaan ajatus on, että oppilaat menisivät jatkossa Karhusuon kouluun, jonne Nuuksiosta mennään yläkouluun.

– Nuuksion koulun oppilasmäärät ovat pienentyneet niin paljon, että oppilaat mahtuisivat Karhusuon koulun olemassa oleviin ryhmiin, Nurmi sanoo.

– Oppilaskohtaiset kustannukset ovat pienissä yksiköissä kalliimmat. Tämä on paras tapa säästää kajoamatta opetuksen laatuun.

Kaupunki näkee nykyistä suurempien kouluyksiköiden etuina myös esimerkiksi joustavammat opetusryhmät, laajemmat kieli- ja valinnaisainetarjonnat sekä mahdollisuuden tukea oppilaita eri lahjakkuusalueilla.

– Myös kouluterveydenhoitaja ja -psykologi olisivat tavattavissa useampana päivänä viikossa, Nurmi sanoo.

Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi vuosi sitten syksyllä Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelman, jossa säästöjä päätettiin hakea muun muassa perusopetuksen yksikkökokoja kasvattamalla.

Uudet koulut on päätetty rakennuttaa vähintään nelisarjaisiksi. Nurmen mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tulevaisuudessa kaikkien vanhojen koulujen täytyisi olla niin isoja.

– Etenemme pala kerrallaan. Selvittelyt ovat osittain kesken. Informoimme kyllä asiasta, Nurmi vastaa kysymykseen seuraavista kouluista, joiden jatko saattaa olla katkolla.

Kasvun ja oppimisen lautakunta käsittelee aikoinaan kunkin koulun tilannetta kokouksissaan koulukohtaisesti.