Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nämä miehet antoivat kesällä Timo Soinille potkut – nyt he kertovat hankalan päätöksen taustat ja seuraukset: "Minulla meni 25 vuotta kaveruutta ja ystävyyttä siinä"

Politiikka: Ahti Ortju ja Kari Pajunen erottivat Timo Soinin Espoon Sinisistä. Nyt he kertovat hankalan erottamispäätöksen taustat.

Pettymys entistä puoluetoveria kohtaan. Se huokuu näistä miehistä jo kauas.

Espoolaiset Ahti Ortju ja Kari Pajunen joutuivat viime kesänä valtakunnallisen kohun pyörteisiin, kun he olivat mukana erottamassa konkaripoliitikko Timo Soinin Espoon sinisistä.

Espoon Siniset ry:n hallitus päätti 3. kesäkuuta erottaa Soinin yksimielisesti. Hallituksen mukaan Soini pilasi ja haittasi toimillaan Espoon sinisten toimintaa.

Syynä oli se, että Soini esiintyi Jukka Kilven ja Jonna Löflundin vaalimainoksessa. Kilpi ja Löflund olivat loikanneet Sinisistä Liike nytiin.

Espoon Siniset ry:n perustajajäsenet Ahti Ortju ja Kari Pajunen kertovat nyt, ettei Soinin erottaminen ollut heille helppoa. Ortju ja Pajunen olivat vuosien ajan koonneet vaalitelttoja, kuljettaneet Soinia ja grillanneet tämän äänestäjille makkaraa.

Erottamispäätös oli meille äärimmäisen hankala.

Kari Pajunen

– Erottamispäätös oli meille äärimmäisen hankala. Minulla meni 25 vuotta kaveruutta ja ystävyyttä siinä, Pajunen toteaa.

Taksinkuljettajana työskentelevä Pajunen mainitsee, että silloinkin, kun Soini oli ministerinä päättämässä taksiuudistuksesta, hän puolusti Soinia taksitolpilla.

– Siitä huolimatta seisoin tuulessa ja tuiskussa ja puhuin hänen puolestaan.

Ortju ja Pajunen kertovat, että erottamispäätöksen taustalla oli muutakin kuin toisen puolueen vaalimainoksessa esiintyminen.

Ortjun ja Pajusen mukaan Soini yritti junailla Espoon Siniset ry:n tukemaan rahallisesti Kilven ja Löflundin vaalikampanjaa.

– Yhdistyksen säännöissä sanotaan, että varat on tarkoitettu Espoon sinisten toimintaan. Tästä huolimatta Soini olisi halunnut siirtää varoja toisen puolueen toimintaan, Pajunen ihmettelee.

Timo Soini kertoi kesäkuussa Länsiväylälle pitävänsä erottamistaan laittomana.

– Minua olisi ennen erottamiskäsittelyä sääntöjen ja lain mukaan pitänyt kuulla asiasta, hän totesi.

Ahti Ortju ja Kari Pajunen ovat edelleen sitä mieltä, että he toimivat lain mukaan.

– Me menimme 14 pykälän mukaan ja olemme valmiit seisomaan sen takana, Pajunen sanoo.

Yhdistyslain 15 pykälässä kuitenkin todetaan, että ennen erottamispäätöksen tekemistä asianomaiselle jäsenelle on varattava tilaisuus selityksen antamiseen asiassa.

Oikeusoppineiden mukaan tilaisuus selityksen antamiseen on varattava, vaikka erottamisen peruste olisi selvä ja riidaton.

Soinin erottamisen jälkeen alkoi tapahtua.

– Timo Soini koki, että hänen arvovaltaansa on loukattu, Pajunen uskoo.

Soinin käytös ei tullut Ortjulle ja Pajuselle yllätyksenä.

– Hän ei siedä alkuunkaan toimiensa kyseenalaistamista. Tämä oli liian kova isku hänen arvovallalleen, Pajunen arvelee.

Sinisten puoluejohto on Ortjun ja Pajusen mukaan täysin Soinin vietävissä. Siksi ei ollut yllättävää, että puoluejohto lähetti Ortjulle ja Pajuselle ”kuulustelukirjeen”, jossa kysyttiin muun muassa seuraavaa:

– Miksi päätitte puoluesihteerin kiellosta huolimatta erottaa Timo Soinin yhdistyslain kuulemisvelvoitteen vastaisesti sekä tiedottaa tästä Iltalehdelle ja Länsiväylälle vahingoittaen puolueen vaalikampanjaa merkittävällä tavalla?

Tämän jälkeen puolue järjesti Ortjun ja Pajusen mukaan Espoon sinisten nimissä lainvastaisen kokouksen, jossa yhdistyksen hallitus vaihdettiin. Ortju ja Pajunen kertovat ryhtyneensä toimenpiteisiin lainvastaisen kokouksen vuoksi.

Ortju ja Pajunen toteavat, että miten asiassa käykin, heidän tiensä Sinisessä puolueessa on ohi eikä kukaan hallituksen jäsenistä aio jatkaa politiikassa.

– Politiikassa voit menettää luottamuksen vain kerran, ja nyt se on mennyt Timo Soiniin, Ortju ja Pajunen toteavat.

Timo Soini viestitti Länsiväylälle, ettei tiedä, maksaako Ortjun ja Pajusen väitteiden kommentointi vaivaa.