Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon poliitikot antoivat lisää rahaa kouluille ja terveydenhoitoon – pieni kirjasto ja uimahalli pelastuivat leikkurilta

Kuntatalous: Espoon ensi vuoden talousarvioon tehtiin lukuisia pienehköjä muutoksia. Niiden tavoitteena on muun muassa helpottaa arkea kouluissa. Myös asukkaat saivat ääntään kuuluviin.

Espoon kaupungin vuoden 2022 talousarviosta ja taloussuunnitelmasta päästiin sopuun valtuustoryhmien neuvotteluissa. Sovun ulkopuolelle jäi perussuomalaisten ryhmä.

Valtuuston neuvottelutoimikunta muokkasi kaupunginjohtajan talousarvioesitystä muutamalla miljoonalla eurolla ja toimintaa ohjaavilla sanallisilla ohjeilla.

Budjettineuvotteluja johtanut Markku Markkula (kok.) on ”näiden olosuhteiden vallitessa” kokonaisuuteen tyytyväinen. Yksi kokoomukselle tärkeä asia oli koulujen toiminnan tukeminen.

Neuvotteluissa päätetyt määrärahamuutokset koskevat vain vuotta 2022, koska vuoden 2023 alusta voimaan tuleva sote-uudistus johtanee tulevina vuosina Espoossa suuriin rakenteellisiin ja toiminnallisiin muutoksiin.

Kasvun ja oppimisen toimialalle lisättiin 3,5 miljoonaa euroa koronan jälkihoitoon, lukiokoulutuksen laatuun ja paikkojen riittävyyteen, varhaiskasvatukseen sekä kotihoidontuen Espoo-lisään.

Asiaan palataan vielä ensi vuonna kun tiedetään, kuinka paljon valtio osoittaa Espoolle rahaa koronakulujen kattamiseen.

Hyvinvoinnin ja terveyden toimialalle lisättiin 2,4 miljoonaa euroa muun muassa hoitojonojen purkuun ja mielenterveystyöhön, Espoon sairaalan päivystysosaston toiminnan turvaamiseen sekä Tyttöjen talon toiminnan jatkamiseen.

Lisää rahaa saatiin myös hoitojonojen purkuun tarkoitettuihin digipalveluihin ja liikkuvan sairaalan toimintaan.

Asukkaiden kiihkeä lähipalveluiden puolustus tuotti tulosta. Laajalahden kirjaston käyttökuluihin lisättiin rahaa ensi vuodelle, ja samalla tehtiin merkintä ratkaisun etsimisestä tilojen pysyvälle jatkokäytölle.

– Olarin uimahallin toiminta saa myös jatkoaikaa, koska allastiloja on niukasti, Markkula sanoo.

Olarin uimahallin toimintaa jatketaan painottaen senioritoimintaa. Samalla etsitään yksityinen palveluyrittäjä, jolle kiinteistö vuokrataan tai myydään.

– Olimme yksimielisiä siitä, että tiloille pitää löytää käyttäjä ja käyttötarkoitus. Toimintaa pitää järjestää myös uudella formaatilla ja uusille käyttäjäryhmille.

Yksi ratkottava kysymys on kaupungin omistamien tilojen ylläpidon tai omistajuuden siirto muille toimijoille.

Tiloja on ylläpidettävä siirtymävaiheessakin, joten muun muassa Karhusaaren, Träskändan, Karatalon, Henttaan kylätalon ja Kungsgårdskolan korjauksiin osoitettiin rahaa.

Talousarvioneuvotteluissa linjattiin myös, että Tapiolan urheilupuiston stadionhanketta viedään eteenpäin samalla kun odotellaan asemakaavan valmistumista. Tapiolan uimahallin peruskorjaukselle on määrärahaa.

Neuvottelutulokseen kuuluu kirjaus suunnitelmasta, jonka mukaan Pohjois-Espoon nuorten palveluja ja liikunnan olosuhteita kehitetään.

Investointiohjelmassa varattiin rahaa muun muassa Jupperin koulun uudisrakennukseen 17 miljoonaa euroa 2024–2026. Virkamiesesityksessä rahoitusta olisi siirretty vuosilla.

Pienemmistä kohteista päätettiin rahoittaa Blindsundin sillan rakentamista ja Juvanmalmin moposuoran toteuttamista 2023.

Investointiohjelmasta siirrettiin vuosilta 2022–2025 Olarin kaksi päiväkotia ja Pitkänotkon päiväkoti toteutettavaksi yksityisinä päiväkoti-investointeina. Hankkeille oli varattu rahaa yhteensä noin 19 miljoonaa.