KHO linjasi: Taloyhtiö sai kieltää tupakoinnin myös tupakoijan kotona – näin ratkaisua perustellaan

KHO: Ratkaisu linjaa myös tulevia päätöksiä.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on antanut päätöksen, jonka mukaan taloyhtiö saa kieltää tupakoinnin sisällä asunnossa, jos savuhaittoja naapureille ei pystytä estämään.

Kysymyksessä on vuosikirjapäätös eli ennakkotapaus, joka linjaa tulevia ratkaisuja samanlaisissa tapauksissa.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös koskee taloyhtiötä, joka oli hakenut kunnan terveystarkastajalta määräyksen kaikille talon parvekkeille ja yhteen huoneistoon ulottuvan tupakointikiellon.

Huoneistoa koskevan kiellon perusteena oli sieltä kantautuva tupakansavu, joka oli häirinnyt muiden huoneistojen asukkaita useiden vuosien ajan.

Tupakkalain mukaan kunnan on määrättävä tupakointikielto tiloihin, joista voi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toiselle parvekkeelle, toisen huoneiston ulko-oleskelualueelle tai sisälle toiseen huoneistoon.

Terveystarkastajan päätökseen tyytymätön asukas valitti tupakointikiellosta Helsingin hallinto-oikeuteen, joka ei kuitenkaan muuttanut terveystarkastajan tupakkalain 79 pykälän toiseen momenttiin perustuvaa ratkaisua.

Hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen asukas vei asian edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Asunto-osakeyhtiö oli selvittänyt tupakansavun kulkeutumista merkkiainekokeilla, joissa oli todettu savun kulkeutuvan asunnosta toiseen.

Tupakoivan asukkaan huoneistossa oli tehty rakenteiden korjauksia ja tiivistyksiä, joilla oli pyritty estämään tupakansavun kulkeutuminen naapuriasuntoihin.

Lisäksi huoneiston asukasta oli ohjeistettu tupakoimaan siten, ettei tupakansavu leviäisi muihin huoneistoihin; esimerkiksi liesituulettimen alla, mutta hän ei ollut noudattanut ohjetta.

Oikeudelle esitetty selvitys osoitti, että tupakansavua päätyi muihin huoneistoihin muutoin kuin vain poikkeuksellisesti. Jos savun kulkeutuminen olisi ollut poikkeuksellista, lain kaikki edellytykset eivät olisi täyttyneet.

Tupakointikieltoon tyytymätön asukas oli valituksessaan vedonnut myös siihen, että hänellä oli terveydentilansa vuoksi vaikeuksia siirtyä hissittömässä talossa ulos talon tupakointipaikalle.

Korkein hallinto-oikeus totesi myös, että tupakansavu on terveyshaitta, ja julkiselle vallalle on perustuslaissa asetettu velvoite edistää väestön terveyttä.

Sisälle asuntoon määrättävän tupakointikiellon tarkoituksena on suojella muita asukkaita toistuvalta altistumiselta tupakansavulle omissa kodeissaan ja näin estää terveyshaitat.

Se, että määräyksen noudattaminen oli tupakoitsijalle hänen terveyteensä liittyvistä syistä johtuen mahdollisesti vaikeaa tai hankalaa, ei oikeuttanut altistamaan muita asukkaita tupakansavulle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut