Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ay-liikkeen nujertajaksi arvosteltu YTK kasvoi ennätyksellisesti yli 0,5 miljoonan jäsenen kassaksi – johtaja nostaa esille kaksi huolestuttavaa ryhmää

Työttömyysturva: Yleiseen työttömyyskassa YTK:hon liittyi viime vuonna lähes 90 000 jäsentä. Jäseniä on nyt 507 000.

Koronalla on ollut vaikutusta myös työttömyyskassojen jäsenmääriin. Yleisten eli ammattiliittoihin kuulumattomien työttömyyskassojen suosio on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti.

Suomen suurimmaksi yleiseksi työttömyyskassaksi noussut YTK saa joulukuun alussa uuden toimitusjohtajan, kun varatuomari Auli Hänninen palaa neljän vuoden tauon jälkeen tehtävään. Moni muistaa YTK:n vielä vanhalla nimellä Loimaan kassa.

Hänninen sanoo palaavansa odottavin ja jännittynein mielin. Neljässä vuodessa moni asia on muuttunut.

– Paljon on uutta. Korona on kasvattanut organisaatiota. Kun lähdin, henkilöstömäärä oli 150. Nyt se on 250. Myös sähköisen asioinnin tavat ovat kehittyneet hirvittävästi.

– Olemme nyt ison tehtävän äärellä ja vastuussa noin puolen miljoonan ihmisen ansioturvasta.

YTK:n henkilöstön kasvu johtuu koronan aiheuttamasta työttömyyden sekä jäsenmäärän kasvusta. Uusia jäseniä liittyi viime vuonna 87 092. Kokonaisjäsenmäärä on nyt 507 000.

– Viime vuosi oli poikkeuksellinen. Edes finanssikriisin vuoden 2009 jälkeisenä työttömyysjaksona ei nähty vastaavaa. Tuolloin jäsenmäärä nousi noin 30 000:lla.

YTK tulee tänä vuonna maksamaan etuuksia lähes saman määrän kuin viime vuonna, noin 850 miljoonaa euroa. Kassan jäsenten työttömyysaste oli lokakuussa 6,4 prosenttia, kun se korkeimmillaan viime vuoden heinäkuussa oli 13,6 prosenttia.

Yleiset työttömyyskassat ovat ajoittain joutuneet ammattiliittojen arvostelun alle. Pelkoa herättää se, että ay-liike katoaa ja jäsenet kaikkoavat. Pelko on Hännisen mukaan turha. Kaikkia tarvitaan. Työelämä on muuttunut ja pirstaloitunut.

– Molemmilla on omat tehtävänsä ja molempien pitää kehittää toimintaansa. Työurat eivät ole enää samanlaisia. Aikaisemmin saatettiin pysyä koko ura samalla alalla.

– Erityisesti nuoret eivät koe ammattiyhdistysten jäsenyyttä samalla tavalla omakseen kuin edeltävät sukupolvet.

Isoista jäsenmääristä huolimatta työttömyyskassoilla riittää Hännisen mukaan edelleen työsarkaa. Suomessa on noin 2,5 miljoonaa palkansaajaa, joista noin puoli miljoonaa ei kuulu mihinkään kassaan. Työttömyysturvan suhteen Hänninen on huolissaan erityisesti kahdesta ryhmästä.

– Toivon, että nuoret ymmärtävät, että tämä on vakuutus työttömyyden varalle. Meidän täytyy olla myös itse aktiivisia, että näymme kanavissa, joissa nuoret ovat. Toinen on pätkätyöläiset, joilla ei välttämättä ole vain yhtä työpaikkaa. On tärkeää, että työttömyyskassa auttaa tilanteissa, joissa töitä ei ole.