Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivystykseen jonotettu jopa yli 40 tuntia, teho-osasto täynnä, leikkauksia perutaan ja tavanomaista hoitoa supistetaan viikoiksi – näin korona kurittaa nyt potilaita Espoossa

Koronapotilaiden hoito ja pula työvoimasta ruuhkauttavat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sairaaloita nyt poikkeuksellisen laajasti.

Sairaaloissa on jo kolmen viikon ajan oltu niin sanotussa tehostetussa valmiudessa.

Espoossa koronaepidemian kiihtyminen näkyy niin ruuhkautuneessa päivystyksessä, täydellä teho-osastolla kuin tavallisella päiväosastollakin.

Espoossa Jorvin sairaalassa muutama potilas on joutunut odottamaan päivystykseen jopa yli 40 tuntia, kertoo MTV:n uutiset. Kuuden potilaan jonotus on kestänyt yli 20 tuntia.

Jorvissa, kuten muuallakin Hus-sairaaloissa, on jouduttu sulkemaan vuodepaikkoja hoitajapulan takia. Toimialajohtaja Maaret Castrén sanoo MTV:lle, että ongelmia lisää osaltaan pula kotisairaanhoidon työntekijöistä.

– Päivystyksessä joudutaan odottamaan pääsyä eteenpäin luvattoman kauan. Potilaita on liikaa työvoimaresurssiin nähden ja se väsyttää huomattavasti henkilökuntaa, Castrén tiivistää.

Espoossa tilannetta on hieman helpottanut liikkuva sairaala, joka hoitaa vanhusten hoitolaitoksissa olevista tilanteista valtaosan. Myös puhelimitse tapahtuvilla etävastaanotoilla on pystytty hoitamaan huomattava määrä potilaita syksyn aikana, Castrén sanoo MTV:lle.

Länsiväylä kertoi aiemmin 16. marraskuuta, että Jorvin sairaalan päiväosasto jouduttiin sulkemaan ainakin loppuvuodeksi. Päiväosaston potilaat ohjataan hoidettaviksi Vantaalle Peijaksen sairaalan päiväosastolle.

Sulun syy on sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrän kasvu, kertoi johtava ylihoitaja Eija Rissanen sisätaudit ja kuntoutus -tulosyksiköstä.

– Koronapotilaiden määrä on lisääntynyt myös meillä Husissa.

– Emme ole saaneet rekrytoitua riittävästi sijaisia. Päiväosaston hoitajat tarvitaan työskentelemään vuodeosastolle, Rissanen sanoi.

Jorvin päiväosasto on jouduttu sulkemaan koronaepidemian aikana aiemmin jo kahdesti.

– Korona on aiheuttanut uudenlaisia toimintamalleja, joiden vuoksi potilas saa hoidon ilman viivästymisiä ja myös koronapotilaat saavat hoitoa, Rissanen kuvailee.

Jorvin päiväosastolla on hoidettu noin kahtakymmentä potilasta päivässä. Suurin osa päiväosaston potilaista tulee sairaalaan saamaan suonensisäistä lääkityshoitoa.

Koronapotilaista aiheutuneen kuormituksen takia Jorvissa, kuten muuallakin Husissa, on jouduttu siirtämään myös kiireettömiä leikkauksia, ja korona aiheuttaa poikkeuksellisia paineita myös tehohoidossa.

Jorvin teho-osaston ylilääkäri Tero Varpula sanoi Ylen uutisille, että Jorvin teho-osasto on viimeistä paikkaa myöten täynnä. Uusia paikkoja yritetään järjestellä osastojen välisin siirroin. Toinen, raskaampi keino, on siirtää tehohoitopotilaita muualle Suomeen.

– Pari viime viikkoa ovat olleet erityisen kiivaita. Tilanteen säätäminen on mennyt päivittäiseksi, Varpula sanoi Ylelle.

Jorvissa kasvavia koronatartuntalukuja seurataan huolestuneena.

– Joulu huolettaa. Toistaiseksi päivittäinen toimintahuumori on pysynyt hyvin yllä, mutta kyllä tämä ihmisten jaksamista koettelee, Varpula kuvaili Ylelle.