Espoo ei enää jäljitä yläkoululaisten altistumisia – näin Espoon terveyspalvelujen johtaja kommentoi uutta omikronmuunnosta: "Huolestuttavia piirteitä"

Espoon yläkouluissa käytetään jälleen maskeja. Arkisto / Johanna Halava
Katja Riihola

Katja Riihola

Yli 12-vuotiaiden mahdollisia koulussa tapahtuneita korona-altistumisia ei enää pyritä jäljittämään. Koululaisia ja huoltajia ainoastaan tiedotetaan koulun koronatartunnoista ja ohjataan testiin, jos oireita kehittyy.

Altistuneiden yksilökohtaisesta jäljityksestä on pääsääntöisesti luovuttu myös pienillä työpaikoilla ja harrastusryhmissä ilmi tulleiden tartuntojen osalta.

– Tiedotamme näissä vähäriskisissä tapauksissa, mutta emme jäljitä entiseen tapaan. Jäljityksen priorisointi perustuu THL:n toimenpideohjeeseen ja toisaalta keskimäärin hyvään rokotuskattavuuteen 12 vuotta täyttäneillä. Priorisoinnin turvin resursseja suunnataan rokottamattomien ja riskiryhmäläisten jäljitykseen, sanoo Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen.

Paananen kertoo, että koronaa on nyt liikkeellä niin paljon, ettei kaikkiin tartuntaketjuihin edes päästäisi kiinni yrityksistä huolimatta.

– Tartunnanjäljityksen mielekkyys on monilta osin heikentynyt ja vaikuttavuus kärsinyt, Paananen luonnehtii.

Lisäksi Espoon tartunnanjäljitys on ruuhkautunut niin, että priorisointia on ollut pakko tehdä.

– Tartunnanjäljitys on käynyt tehottomaksi, kun meille tulee paljon tuntemattomiksi jääviä tartuntaketjuja.

Espoon kouluissa ja oppilaitoksissa otettiin maskit uudelleen käyttöön viime viikolla, kun pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi maskisuosituksen tiukentumisesta. Maskeja suositellaan kaikille 12 vuotta täyttäneille rokotussuojan tasosta riippumatta.

Espoon tartunnanjäljityksessä keskitytään niin sanottuihin suurten ja kohtalaisten tartuntariskein tapausten selvittämiseen. Näitä ovat muun muassa hoivayksiköissä tapahtuneet altistumiset sekä tartunnan saaneiden perheenjäsenten tavoittaminen.

Tartunnanjäljitystä jatketaan myös alakouluissa alle 12-vuotiaiden osalta, Paananen kertoo.

Espoossa todetaan nyt 334 koronatartuntaa 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana. Koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on jatkanut nousuaan viime viikkoina.

Tilanteen epävarmuutta lisää koronaviruksen uusi omikronmuunnos, joka on lähtenyt leviämään Etelä-Afrikasta.

–  Variantista tiedetään vain vähän, mutta siinä on huolestuttavia piirteitä. Jos variantti leviää laajasti maailmalla, on vaikeaa välttää ettei se tulisi myös Suomeen, Paananen sanoi maanantaina.

– On kuitenkin ennenaikaista arvioida variantin vaikutuksia, koska siitä on todella vähän epidemiologista tietoa. Varmaan lähiaikoina saamme lisätietoja.

Koronaepidemiaa koitetaan saada hallintaan rajoituksia kiristämällä. Esimerkiksi Etelä-Suomen aluehallintoviraston korkeariskisiä tilaisuuksia koskevat koronarajoitukset tulivat voimaan viime torstaina.

Paananen arvioi, että rajoituksia kiristetään edelleen lähiaikoina.

Kaksi koronarokotetta on maanantaihin mennessä saanut 82,6 prosenttia yli 12-vuotiaista espoolaisista. Perjantaina Espoo tiedotti tarjoavansa 3. koronarokotetta vakavassa infektioriskissä olevien potilaiden ja asiakkaiden kanssa työskentelevälle sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut