Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jatsi soi, kauppapuutarhat kukoistivat ja huonotapaiset naiset joutuivat työkotiin – tällaista oli elämä Kauniaisissa sata vuotta sitten

Kauniainen: Huvilayhdyskunnan alkuajoista on jälkiä kaupungissa vieläkin. 1900-luvun alussa Granissa soi jazz.

Kauniainen sijaitsee naapurikaupunkinsa Espoon keskellä. Asialle on historiallinen selitys: Kauniainen tai oikeammin Grankulla itsenäistyi Espoosta vuonna 1920.

Tietokirjailija Jaana af Hällström valottaa tuoreessa kirjassaan, millaista Grankullassa oli sata vuotta sitten. Hänen Grankulla 1920-luvulla – On kuin tulisi aivan toiseen maailmaan -kirjansa on juuri julkaistu.

– Kun kirjoitin huvilayhdyskunnan perustamisesta, mieleeni jäi muistikuva siitä, että Grankullassa juhlittiin vuoden 1919 viimeisenä päivänä, af Hällström kertoo.

Uudessa kirjassaan hän hyödynsi aiemmin kertynyttä aineistoa sekä internetistä löytyvää aineistoa, muun muassa digitoituja lehtiä.

– Grankullan huvilayhdyskunta perustettiin vuonna 1906 keskelle Espoon maalaiskuntaa. Vuonna 1914 Grankullasta tuli taajaväkinen yhdyskunta eli puoli-itsenäinen ja vuonna 1919 valtiovalta päätti, että Grankullasta tulee kauppala, Jaana af Hällström kertoo.

Grankullan 1920-lukua leimasi kiihkeä kehitys ja usko tulevaisuuteen. Monet sadan vuoden takaiset asiat näkyvät nykyäänkin.

Grankullan 1920-lukua leimasi kiihkeä kehitys.

– Grankullaan perustettiin kunnallinen hautausmaa, Työväen Akatemia, Grankulla IFK, kauppalan kirjasto ja elokuvateatteri. Myös bussiliikenne alkoi.

– Toisaalta osa tuon ajan Grankullan leimallisista piirteistä on hävinnyt tyystin. Täällä oli esimerkiksi menestyviä kauppapuutarhoja, mutta niistä ei ole jäänyt jälkeäkään. Lisäksi oli lastenkoteja ja työkoti huonotapaisille naisille.

Kauniala oli tuolloin Bad Grankulla. Helsinkiläiset tulivat sinne lomailemaan.

– Kylpylään tehtiin viikonloppumatkoja ja siellä oli silloin yksi Suomen parhaista ravintoloista. Grankullassa soi myös jazz.

1920-luvulla Grankullassa oli noin 1 500 asukasta. Puhelinluetteloa tutkimalla af Hällström sai selville, että miesten yleisemmät ammatit olivat insinööri tai toimitusjohtaja. Naiset puolestaan olivat rouvia tai leskirouvia. Puhelin oli noin 30 prosentilla talouksista.

– Asukkaat tunsivat myötätuntoa heikompia kohtaan, koska täällä oli lastenkoteja. Työväkeen kuuluvien nuorten miesten ja naisten sivistäminen nähtiin myös tärkeäksi.

– Yllätys oli se, että suuri osa aikuisväestöstä kuului suojeluskuntaan ja Lotta Svärd -järjestöön.

Grankulla oli Grankulla pitkään myös suomeksi. Helsingin Sanomat alkoi käyttää Grankullasta nimitystä Kuusisto. Kauniainen tuli käyttöön vuonna 1928 ja se vakiintui melko nopeasti.

Kirjan voi ostaa osoitteesta www.jafh.fi. Kirja on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi. Hinta on 15 euroa sisältäen postikulut.