Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tulee lintulive – Seuraa täältä ruokintapaikan lintuja, mukana ääni

WWF Suomen Luontoliven talvilintukamera kuvaa nyt Kuusamossa Oulangan kansallispuiston maisemissa. Siinä pääsee seuraamaan pohjoisen vanhan metsän lintuja kuten esimerkiksi kuukkeleita, tiaisia ja tikkoja. Ruokintapaikalle voi lehahtaa harvinaisempiakin vieraita, kerrotaan WWF Suomen tiedotteessa.

– Kuukkeli on esimerkki lajista, joka on joutunut vetäytymään yhä pohjoisemmaksi, kun sen elinalueet etelässä ovat vähitellen pirstoutuneet ja hävinneet. Kuukkeli on nimenomaan laajojen ja yhtenäisten vanhan metsän alueiden paikkalintu, joka ei pärjää yksipuolisessa talousmetsämaisemassa, kertoo tiedotteessa WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen.

Uhanalaisista linnuista kameran kuvassa näkyy ainakin hömötiaisia, jotka ovat tiedotteen mukaan taantuneet viime vuosikymmeninä nopeasti metsähakkuiden ja vanhojen metsien vähenemisen takia.

– Hömötiainen oli muutama vuosikymmen sitten yksi runsaslukuisimmista linnuista Suomessa, ja nyt se on erittäin uhanalainen, Tolvanen sanoo.

Kuusamo Nature Photographyn ylläpitämän ruokintapaikan monivuotinen vakiovieras on ollut töyhtötiainen. Tämä uhanalainen lintu on toistaiseksi pysynyt poissa. Tiedotteessa uskotaan, että isommista petolinnuista maakotka, ehkä useampikin, tulee livekuvaan varmasti.

Yleisön toiveesta talvilintukamerassa on ääni kuten viime vuonna.

– Kamerassa on yllättävänkin paljon ääntä, kun linnut lehahtelevat ja sirkuttavat oksalla. Rytmiä äänimaailmaan tuovat myös tikat, jotka koputtelevat kelopuuta nokallaan ruokaa etsiessään, sanoo tiedotteessa livekameran yhteistyökumppani, luontokuvausyrittäjä Olli Lamminsalo.

Kuvassa on myös lämpömittari. Vaikka Suomessa talvehtivat linnut ovat sopeutuneet ankariin talviin, niiden ravinnonsaanti hankaloituu päivien muuttuessa lyhyemmiksi ja kylmemmiksi. Talviruokinnasta voi olla apua monelle uhanalaiselle lajille, mutta se ei ole tiedotteen mukaan ensisijainen keino niiden suojelemiseksi.

Talvilintukamera on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, jossa seurataan suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. Aiemmin kamerat ovat taltioineet muun muassa saimaannorpan, sääksen, rupiliskon ja taimenen elämää. Lähetyksiä on katsottu jo yli 20 miljoonaa kertaa.

Kahtena edellisenä talvena WWF seurasi lintujen ruokintaa Parikkalassa.