Helsingin seudun liikenteen (HSL) suunnitelmissa on saada alueelleen yhtenäinen kaupunkipyöräpalvelu vuonna 2026. Kaupunkipyörillä voisi sen jälkeen liikkua sujuvasti yli kuntarajojen. Palvelu on tarkoitus sitoa entistä tiiviimmin osaksi joukkoliikenneverkkoa, kertoo HSL tiedotteessaan.
Yksi seudullinen palvelu olisi käyttäjille helpompi ja selkeämpi. He selviävät siinä yhdellä kirjautumisella, minkä jälkeen heillä on käytettävissään koko seudullinen pyöräjärjestelmä.
Tiedotteessa todetaan, että seudullinen palvelu ja yhtenäinen tekninen järjestelmä tuovat myös merkittäviä resurssi- ja kustannussäästöjä.
HSL on kysynyt jäsenkuntiensa näkemyksiä siitä, miten kaupunkipyöräpalvelua halutaan jatkaa nykyisten sopimusten päätyttyä vuonna 2025. Enemmistö kunnista kannatti mallia, jossa kaupunkipyörien kustannukset ja tuotot jaetaan kunnille aiheuttamisperiaatteen mukaan.
Kunnat voivat uudessa mallissakin valita, ottavatko ne kaupunkipyörät käyttöön ja kuinka laajasti ne sen tekevät. Kunnat päättävät myös asemien sijoittamisesta oman kuntansa alueella. Kunta vastaa myös katuinfrasta, mahdollisista sähköyhteyksistä, lupien hakemisesta sekä mainospaikkoihin liittyvistä neuvotteluista. Toimintatapa on siis käytännössä samanlainen kuin bussipysäkkien ja katosten osalta.
Kun yhtenäistä palvelua valmistellaan, selvitetään myös, millä tavalla nykyistä palvelua pitäisi kehittää. Tulisiko esimerkiksi kauden voimassaoloaikaa laajentaa ja otetaanko palveluun mukaan sähköpyöriä tai tavarapyöriä.
Käyttäjätutkimusten ja -tilastojen mukaan kaupunkipyörät täydentävät joukkoliikenteen matkaketjua ja parantavat joukkoliikenteen saavutettavuutta. Tiedotteen mukaan noin puolet kaupunkipyörien käyttäjistä tekee vähintään silloin tällöin osan matkasta kaupunkipyörällä ja osan joukkoliikenteellä.
– Haluamme sitoa kaupunkipyörät entistä tiiviimmin osaksi joukkoliikenteen matkaketjua. HSL:n rooli seudullisena joukkoliikennetoimijana luo meille hyvät edellytykset suunnitella kaupunkipyöräpalvelua osana seudun joukkoliikenneverkkoa, toteaa tiedotteessa osastonjohtaja Mari Flink.
Ensi vuoden aikana HSL suunnittelee kaupunkipyöräpalvelun yhteistyömallia jäsenkuntien kanssa. HSL:n hallitus päättää myöhemmin erikseen mahdollisen kilpailutuksen käynnistämisestä ja palvelun tilaamisesta.