EU kielsi suomalaisen käsityöläisen tärkeimmän materiaalin – nyt Liisa Helasto testaa uutta ratkaisua

Käsityöt: Himmelintekijä ei voi hankkia enää tarvitsemiaan muovipillejä. Niiden sijaan hän kokeilee ruokoa, joka on kaunis, mutta haastava materiaali.

Himmelintekijä Liisa Helastolla on merkittävä ongelma.

Euroopan unioni kielsi heinäkuusta lähtien kertakäyttömuovien myynnin, joten muovisia pillejä ei löydy enää kauppojen hyllyiltä.

– Onnistuin ostamaan erään kaupan pillivaraston. Minulla on pillejä vähäksi aikaa, hän sanoo Keski-Uusimaa-lehden haastattelussa.

Helasto valmisti ensimmäiset himmelit viitisen vuotta sitten. Hän opetteli tekniikkaa ja malleja kirjojen ja netistä löytyvien ohjeiden perusteella.

– Haasteita tuottaa toisinaan pillien murtuminen. Tällaiselle nopealiikkeiselle ihmiselle purkaminen tuottaa tuskaa, joten aloitan uuden työn kokonaan alusta.

Tähän mennessä eläkkeellä oleva graafikko on valmistanut kymmeniä himmeleitä niin omaan käyttöön kuin myyntiin.

Helasto sai tänä vuonna kotikunnaltaan Tuusulalta 500 euron suuruisen apurahan uudenlaisten himmelien valmistamiseen ja näyttelyn järjestämiseen.

– Kokeilin, miten järviruoko soveltuu himmelien raaka-aineeksi. Keräsin syksyllä Tuusulanjärven rannoilta himmeleitä varten järviruokoa.

Järviruoko ei ole materiaalina yksinkertainen. Se on hauras ja vaikea käsitellä. Ruo’ot eivät ole tasalaatuisia, joten materiaali kannattaa valikoida huolellisesti.

Helasto kokeilee tänä talvena, miten pakkasella kerätty ruoko käyttäytyy. Myös säilytystavoilla voi olla merkitystä materiaalin työstettävyydessä.

– Ruokoa voi vahvistaa värittömällä lakalla. Sidonnassa voi käyttää kahta materiaalia, karhunlankaa ja siimaa.

Modernit mustat ja valkoiset muovihimmelit ovat sisustus-elementtejä ja taideteoksia, jotka voivat olla paikoillaan läpi vuoden. Kartioiden ja neliöiden päässä roikkuu kauniita kristalleja ja koristeita.

Himmeleiden valmistaminen on millin tarkkaa puuhaa.

Himmeli koostuu isoista ja pienistä osista, jotka voivat olla neliöitä tai timantinmuotoisia.

– Roikkuvassa 1,5 metriä pitkässä himmelissä on 580 seitsemänsenttistä pilliä. Leikkaan pillit millilleen samanpituisiksi. Jos mitat eivät täsmää, on lopputulos vino.

Suomen Kansallismuseossa koottiin taannoin maailman suurin himmeli. Se oli kahdeksan metriä pitkä ja neljä metriä leveä.

Liisa Helaston merkittävin himmeli on yli 40 vuoden takaa.

– Isäni valmisti meille tuliaislahjaksi olkihimmelin, kun muutimme Rantatielle Tuusulaan. Himmeli roikkui vuosikaudet korkealla olohuoneen katossa. Pari vuotta sitten laitoin hapertuneen himmelin pois.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaassa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut