Talkoovoimin pyöritetyt urheiluseurat tuottavat harrastusmahdollisuuksia Kirkkonummella tuhansille nuorille. Nyt yhden seuran tuottoa on mitattu myös rahassa.
Kolmisen vuotta sitten perustettu jalkapalloseura FC Kirkkonummi on ollut mukana eurooppalaisessa mallinnuksessa, jossa on havainnollistettu jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa.
Noin 1300 pelaajan seuran toiminnasta Kirkkonummella syntyy mallinnuksen mukaan melkoinen summa. Yhteiskunnalle syntyy vuosittain laskennallinen 7,5 miljoonaan euron kokonaisarvo.
Mallinnus (UEFA SROI) ei ole jalkapalloväen kokonaan itsensä kehittämä, vaan takana on lääketieteen osaamista.
Mallin työstämisessä on ollut mukana muun muassa WHO sekä kotimaassa Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU ja THL.
Suomessa mallinnettiin ensimmäisenä vuosi sitten Kuopion Palloseuran harrastustoiminta ja sen arvo.
FC Kirkkonummen tuottama 7,53 miljoonaa euroa koostuu kolmesta eri osa-alueesta: terveydellisistä, sosiaalisista ja taloudellisista hyödyistä.
Mallinnuksen mukaan FC Kirkkonummi tuo vuosittain terveydenhuoltoon 2,42 miljoonan euron säästöt: se alentaa riskiä sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja mielenterveysongelmiin.
Miinusta tulee urheiluvammojen hoitokustannuksista, joiden arvo on 18 060 euroa.
Sosiaalisilla hyödyillä tarkoitetaan säästöjä sosiaalikuluissa. Tässä on huomioitu muun muassa vapaaehtoistyön arvo sekä parantuneet koulutustulokset.
FC Kirkkonummen yhteiskunnalle tuomat sosiaaliset hyödyt ovat 1,03 miljoonaa euroa.
Taloudelliset vaikutukset ovat 4,09 miljoonaa euroa. Kenttien rakentamisella ja vuokratuotoilla on vaikutus talouteen. Jalkapalloilijat kuluttavat rahaa harrastusvälineisiin, mutta myös ruokiin ja juomiin pelimatkoille.
− Seuratoiminnalla on valtava kokonaismerkitys yhteiskunnalle. Päättäjien tulisi nähdä paikalliset seurat sijoituskohteena, eikä pelkästään kuluerinä, seuran toiminnanjohtaja Sami Rukkila sanoo.
– Toivottavasti tämä avaa myös keskustelua sekä Kirkkonummen toimijoissa että kunnan edustajissa, miten merkittävässä asemassa olemme yhteiskunnallisesti.
FC Kirkkonummen miesten edustusjoukkue pelasi tällä kaudella kolmosdivarissa ja naisten joukkue nelosessa.
Rukkila toivoo erityisesti jalkapallon talviolosuhteiden kehittämistä Kirkkonummella.
Masalaan tässä kuussa rakentuva kuplahalli on Rukkilan mukaan oiva startti, mutta nykyisellä jäsenmäärällä tarvittaisiin ehdottomasti tulevaisuudessa täysimittainen jalkapallohalli.