Milloin Alexi Laiho saa oman nimikkokadun Espooseen? – Näin nimistötutkija arvioi monien fanien toiveen toteutumista

Musiikki: Länsiväylän lukija toivoo, että synnyinkaupunki Espoo muistaisi viime vuonna menehtynyttä Alexi Laihoa. Nimistötutkijan mukaan harkinta alkaa yleensä muutama vuosi henkilön kuolemasta.

Maailman laajuiseen maineeseen noussut kitaravirtuoosi, espoolaissyntyinen Alexi Laiho menehtyi viime vuoden lopulla vain 41-vuotiaana.

Länsiväylä-lehden Lukijan areena -palstalle kirjoittanut Simo Porras kysyy Espoon päättäjiltä, miten synnyinkaupunki aikoo muistaa Alexi ”Wildchild” Laihoa, joka oli Children of Bodom -yhtyeen perustajajäsen. Vuonna 2009 Laiho valittiin Guitar World -lehden lukijaäänestyksessä parhaaksi metallikitaristiksi.

Laiho vietti nuoruutensa Mankkaalla.

Poikkeuksellisen lahjakas säveltäjä ja kitaristi oli yksi metallimusiikin suunnannäyttäjistä. Simo Porras huomauttaa, että tämän tason maailmanlaajuisesti tunnettuja muusikkoja ei Suomesta – saati sitten Espoosta – nouse kovin usein esiin.

Nimistöntutkija Sami Suviranta kertoo, että Alexi Laihon muistamista Espoon nimistössä ehdotettiin Twitterissä jo tämän vuoden alussa, muutama päivä kitaristin kuoleman jälkeen. Silloin toivottiin katua Bodominjärven tienoille.

– Laiho oli hieno muusikko ja teki yhtyeineen myös Espoon nimistöä tunnetuksi maailmalla. Nimistönsuunnittelu etenee kuitenkin sen verran vakaata ja rauhallista tahtia, että kadunnimellä tai muistonimellä emme voi kunnioittaa ketään henkilöä ihan hetkessä, Suviranta sanoo Länsiväylälle.

Suviranta kertoo, että kansainvälisen suosituksen mukaisesti henkilön elämäntyötä arvioidaan yleensä vasta joidenkin vuosien kuluttua.

– Välittömään muistamiseen sopii paremmin jokin muu tapa, vaikkapa muistolaatta.

Suvirannan mukaan muistonimiä annetaan jonkin verran, mutta Espoossa niiden määrä on haluttu pitää rajallisena.

Yksi tuoreimmista muistonimistä Espoossa on Kivenlahteen rakennettu Länsiväylän alikulku, joka on nimetty Stensvikin tiiliruukin perustajan Feodor Tschetschulin mukaan Tschetschulininportiksi.

– Halusimme nostaa esiin paikan historiaa, mutta käytännön syistä tätä sukunimeä on mahdollista käyttää vain sellaisissa kaavanimissä, jotka eivät tule osoitekäyttöön.

Myös Tschetschulinin perheen tyttäret Marie ja Agnes saavat nimensä nimistöön. Ruukinhuhtaan rakennettavalle kampusalueelle tulee Marie Tschetschulinin aukio ja Agneksenkuja.

Espoossa muistonimen on saanut reilut sata henkilöä tai sukua.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut